Help u zelf, doe wat!

U neemt de opmerking ‘U woont straks net als wij in een hel als die plannen doorgaan’ van de vakantieganger die onder de rook van Schiphol woont en met dezelfde vlieghoogtes te maken heeft als wij krijgen als Lelystad Airport open is, ongetwijfeld ook serieus. U bent er vast niet van gecharmeerd dat straks minstens om het kwartier een vliegtuig laag boven uw huis vliegt en zo veel herrie maakt, dat u het gesprek in de tuin even moet onderbreken omdat niemand zich verstaanbaar kan maken. U bent het er vast niet mee eens dat je bij wijze van spreken nog geen wind mag laten in Natura 200-gebied, waartoe het grootste deel van de Veluwe behoort, maar dat de toestellen die vanaf Lelystad Airport opstijgen, daar heel laag over mogen vliegen, schadelijke stoffen mogen uitstoten en het wild in rustgebieden mogen verstoren. U bent er in Vaassen en omgeving vast niet blij mee dat 60.000 vliegbewegingen van kleine luchtvaart van Lelystad naar Teuge worden verplaatst om in de polder ruimte te maken voor herrieschoppers met grote vleugels, die ook boven uw hoofden gaan vliegen. U wilt vast nog wat langer genieten van de relatief schone lucht die we hier inademen en niet veel te hoge, zelfs kritische, concentraties fijnstof door uw longen pompen.
U heeft Den Haag vast al laten weten dat u dat allemaal niet wilt door een zienswijze in te dienen. Niet? Dan kan dat nog net. Het kan héél snel en héél simpel. Klik op www.zienswijzelelystadairport.nl en op laat uw zienswijze voor u indienen. Kost nog geen minuut. Gewoon doen. Het kan nog tot en met donderdag. Niet denken dat het toch geen zin heeft omdat die lui daar toch beslissen wat ze willen en maling hebben aan het volk. Niet geschoten is altijd mis. Komt u nu niet in actie, dan heeft u straks geen recht om te klagen. U doet het voor u zelf. 

'298 Vredeshuisjes'

0Het staat iedereen nog vers in het geheugen, 17 juli 2014, nu bijna een jaar geleden, stortte in de Oekraine een vliegtuig neer met aan boord 298 mensen, waarvan zoals u ook weet, niemand het overleefde.

Epenaar René Blok greep dit gebeuren zo aan, dat hij iets wilde doen voor de nabestaanden. Er werd een stichting opgericht, 'Apoldro' een samenvoegsel van Apollo, die de god van het licht is en daarbij toegevoegd zijn droom. Die droom wilde hij verwezelijken door middel van een kunstproject. Dat kunstproject heeft gestalte gekregen in de naam '298 Vredeshuisjes'. Het getal refereert aan het aantal slachtoffers met MH17, waarvan 174 Nederlanders. René ging aan de slag, verzamelde vrijwilligers om zich heen, zorgde voor sponsoren en schakelde verschillende instanties in. De voormalige landbouwschool aan de Oenerweg werd een tijdelijk werklocatie. Een aantal weken is er aan het project gesleuteld, hout kwam van Welna en 's Heerenloo zette de huisjes in elkaar. Ondertussen had René alle namen van de slachtoffers. Van de voornamen zocht hij op internet de betekenis op. De teksten die hier uit kwamen werden op de voorkant van de huisjes gegraveerd bij een bedrijf in Hattem en vervolgens door vrijwilligers met goud ingedekt. De huisjes en de voorkanten zijn door een groot aantal vrijwilligers wit geschilderd. Het project is nu zo goed als afgerond. Zaterdag 18 juli van 10.00 tot 15.00 uur wordt het kunstproject gepresenteerd in de vorm van 2 stellages van 2,40 hoog en 7,50 meter lang, met daaraan de '298 Vredeshuisjes', in de Grote Kerk in Epe. Twee weken lang zijn daar de huisjes te bewonderen. Tevens wordt er een speciale dienst gehouden, om de boodschap van vrijheid, vriendschap en vrede uit te dragen en er is een muzikale omlijsting door een keur aan muzikanten. Het doel van René is om het kunstproject op meerdere plaatsen in ons land te exposeren.

Uit de vele foto's die ik heb gemaakt van de voorbereidingen van het kunstproject een selectie:

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

René Blok .......

22

....... en zijn trouwe viervoeter Apollo die hem overal vergezelt.

Wilt u meer zien van of te weten komen over dit project, dan kunt u dat  hier en hier bekijken.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Iets melden of vragen?
[email protected]

Terzijde

Ons buitengebied is vergeven van percelen waarop kerstbomen, buxussen en ander landschaps ontsierend groen wordt geteeld. Wij vinden dat verschrikkelijk. En het ergste is, dat de gemeente er nog vrolijk aan meewerkt ook om nog eens een terrein van 36 voetbalvelden groot te bestemmen voor kerstbomen. Hoe haal je het in je hoofd! Vraag eens rond hoeveel mensen dat wèl mooi vinden. Nog even en we houden geen weiland meer over. Bescherm het landschap eens, in plaats van een bedrijf dat te laten verpesten! Hé, 'bescherm het landschap' is ook de naam van een actiegroep en website die zich daar tegen verzet. Goed werk mensen! Hulde!Laten we het netjes houden: de actieve communicatie die burgemeester Hans van der Hoeve in zijn nieuwjaarstoespraak beloofde, laat nog wat te wensen over. Zo heeft de gemeente niet het (slechte) nieuws gecommuniceerd dat ze de komst van nog meer megastallen mogelijk heeft gemaakt. Alleen D66, GroenLinks en de PvdA toonden voldoende gezond verstand om daar tegen te zijn. Gelukkig is er een actiegroep met een website die dat nieuws bekend maakt en er tegen in het verweer komt. Ook onder de vlag van 'bescherm het landschap'!De inspraakprocedure loopt nog, de Tweede Kamer moet er nog over praten, de EU is er nog niet uit, maar Cora van Nieuwenhuizen verkondigt nu al: Lelystad Airport gaat door, we krijgen hier op de Veluwe een bonk herrie boven onze hoofden. Lak aan de democratie, lak aan het volk, lak aan Natura 2000.Dit verhaal van Daniël Verveer deed me denken aan een verhaal dat ik een tijd geleden toegestuurd kreeg. De grootste klimaatvervuilers zijn de generaties na onsVA01 2019 VP

Alles over de nieuwe VA-krant die deze week verschijnt is hier te lezen.Een wel heel intrigerende foto uit Syrië in de Volkskrant staat hier.Wat een geweldige serie is Tyisch Veluwe, van maandag t/m donderdag vanaf 19.15 uur op NPO 2. Mensen om van te houden, in al hun eenvoud. Een absolute aanrader.Leuk interview in NRC met Marc Overmars over zijn werk.Epe mien däärpien deel 3 van Gert van den Esschert ligt nog in de winkel en daar is nu deel 1 ook bij gekomen. Het is de vierde herdruk van het succesvolste boek uit de serie, waar nog steeds veel vraag naar is. Snel naar de winkel of bestellen bij Uitgeverij Gelderland, voordat het weer uitverkocht is!Het is al even geleden dat het geplaatst is, maar daarom niet minder actueel en de moeite waard: Simon Kuper in het AD over hoe het zo ver heeft kunnen komen met de Brexit. Een kostelijk en verhelderend verhaal! Klik hier.Agenda

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.