Nieuwe tv kopen: wat een ramp! + UPDATE

Ik zit met een gigantisch probleem. Ik wil een nieuwe tv kopen.

Vroeger was dat makkelijk. In het zwart-wit tijdperk selecteerde je gewoon het formaat en verder maakte het niet veel uit. Toen de kleurentoestellen op de markt kwamen, ging je naar een winkel, bekeek je er een aantal en koos je er een waarvan het beeld je het beste beviel. Daarna kwamen grootbeeldtelevisies. Dat was ook nog wel te doen, hoewel de mode van toen het ons wat lastiger maakte, omdat witte toestellen in waren en wij per se een zwarte wilden. En ik wilde aansluitmogelijkheden voor mijn videocamera en geluidsinstallatie. In een winkel met veel toestellen slaagden we toch nog vrij vlot.

Maar nu wil ik een platte.

Mijn hemel, wat een drama.

Wat een keuzemogelijkheden! Ik word er niet goed van!

Eerst maar eens het formaat bepalen. Ik ben wel eens bij mensen in huis geweest die tv zaten te kijken alsof ze bij een tenniswedstrijd zaten. Hun hoofden bewogen voortdurend omdat ze voor de afstand waarop ze van het toestel zaten, een veel te groot beeldschermformaat hadden gekocht. Niks voor mij. Ik wil ontspannen tv kijken en niet moe zijn na een voetbal- of tenniswedstrijd in beeld. Ik zit op ongeveer vier meter van mijn toestel, dus heb aan een scherm met een beelddiagonaal van ruim een meter meer dan voldoende.

Volgende keuzemogelijkheid: LCD, LED of plasma? LED, want dat heeft over het algemeen een betere beeldkwaliteit dan LCD en een plasmascherm reflecteert me te veel en vreet stroom. Je hebt tegenwoordig ook nòg betere OLED-tv’s, maar die zijn nog bijna niet te betalen, dus daar kijk ik maar niet naar. Er is nog veel meer over te zeggen, maar dit vind ik wel genoeg informatie voor mezelf.

Volgende keuzemogelijkheid: het aantal Hertz. In principe geldt hoe meer hoe beter, hoewel daar ook wel wat over op te merken is. Maar minimaal 100 Hertz moet het nieuwe toestel wel hebben en liever nog 200 Hertz.

Ik ben dus al een heel eind, zou je zeggen: ca. 1 meter beelddiagonaal, LCD en minimaal 100 Hertz. Maar dit is nog maar het prille begin.

Volgende keuzemogelijkheid: 3D of niet? 3D lijkt me wel aantrekkelijk, hoewel er nauwelijks tot geen uitzendingen in 3D zijn. Maar een tv koop je niet alleen voor nu, maar ook voor over vijf jaar. En dan zijn er veel meer films, documentaires en andere beelden in 3D te zien. Dus als het even kan, toch maar 3D. Maar er blijken twee totaal verschillende technieken te zijn. En wat ik al vreesde, blijkt zo te zijn: bij beide heb je een speciale bril nodig. Voor de ene een ‘passieve’ en voor de andere een ‘actieve’. Welke moet ik hebben? Dus bel ik iemand die een 3D-tv heeft. ,,Het is wel even leuk, maar langer dan een half uur kun je niet kijken. Dan krijg je koppijn’’, luidt zijn ervaring. ,,Ik zou er nog maar eens goed over nadenken. Dat geld kun je ook in een andere kwaliteit van je toestel steken.’’ Oh, moeilijke keuze! Nou ja, als het niet te veel extra kost, ga ik met het oog op de toekomst toch maar voor 3D. Eentje waarbij je er een paar brillen gratis bij krijgt en niet die waarvoor je dure, zware, met batterijen op te laden brillen moet kopen.

Volgende keuzemogelijkheid: de aansluitmogelijkheden voor andere apparatuur. Ik wil laptops op het toestel kunnen aansluiten. Heb ik een HDMI-aansluiting voor nodig. Liefst een paar. Maar voor een oudere laptop heb ik een VGA-ingang nodig. Moet er dus ook op zitten. Ik wil ook mijn foto’s op tv kunnen bekijken. Daarvoor moet ik weten welke resolutie de HDMI- en VGA-ingang van de tv aan kunnen, want daar schijnt verschil in te zitten. Ik wil een externe harde schijf kunnen aansluiten, onder meer om tv-programma’s mee op te nemen en ik wil er een usb-stick in kunnen steken. Hij moet dus ook een paar USB-aansluitingen hebben.

Verder moet mijn tv natuurlijk klaar zijn voor de mogelijkheden die glasvezel en digitale en interactieve tv bieden, maar hij moet ook overweg kunnen met mijn huidige kabelaansluiting. Dus er moet onder meer een DVB-C- tuner voor digitale tv in zitten, maar ook een CAM CI+-gleuf. Hij moet ook Blu-ray aan kunnen en daarvoor moet de framerate van het toestel aangepast kunnen worden. Het is dus zaak een lijstje op te stellen van dit soort zaken, want als ik in de winkel ben, vergeet ik vast de helft.

Dan de geluidskwaliteit. Die is over het algemeen bagger van platte tv’s, maar dat vang ik wel op met een eigen geluidsinstallatie. Die moet ik er dus wel op kunnen aansluiten.

Sommige toestellen hebben een ingebouwde dvd-recorder, dat trekt mij ook wel, maar vind ik niet noodzakelijk.

Om het verhaal niet te lang te maken, op naar de volgende keuzemogelijkheid: het merk. Want moderne tv’s hebben interactieve mogelijkheden en die verschillen natuurlijk per merk. Het ene merk biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om te Skypen, het andere niet. Met het ene merk kun je het hele internet over surfen, met het andere niet. Bij sommige merken kun je live tv pauzeren en terugspoelen, bij andere niet. Bij glasvezel krijg je dit soort mogelijkheden er dikwijls bij, maar het lijkt me toch ook wel makkelijk als dat al in je toestel zit.

Onderhand begint het te duizelen. Maar ik ben er nog lang niet.

Maar eens googelen op ‘test tv’ dan. Kom je bij de Consumentenbond terecht. Vrijwel alle tv’s in de top 10 zijn van Samsung. Maar als ik dat lees, moet ik ineens denken aan een verhaal dat iemand me eens verteld heeft die bij Philips werkte en de apparatuur leverde aan de Consumentenbond als die een (vergelijkings)test wilde doen. Hij kreeg de dozen dikwijls ongeopend en apparaten ongebruikt terug. Wat is zo’n test dan nog waard?

Dan maar eens op tweakers-net neuzen. Dat is een site waar veel zinvolle informatie over onder meer digitale apparatuur is verzameld. Daar lees ik onder meer: ,,Helaas is het kopen van een TV niet meer zo simpel als 10 jaar geleden. Nieuwe technieken, en een berg aansluitmogelijkheden maken het vaak erg moeilijk om keuzes te maken, en de fabrikanten doen hun uiterste best om hun producten met de meest fantastische termen aan te prijzen.’’ Hun advies: bepaal je budget, stel een eisenlijst samen en ga kijken en vergelijken.

Dat ga ik dan ook maar doen.

Mijn lijst van eisen is dus inmiddels behoorlijk lang: beelddiagonaal ruim 1 meter, minstens 100 Hertz, LED, HDMI-, VGA- en USB-aansluitingen met hoge resolutie, aansluitmogelijkheden voor m’n geluidsinstallatie, DVC-C en CI+, uitgebreid pakket met extra mogelijkheden waaronder Skype en internet, ingebouwde dvd-recorder, aan te passen voor Blu-Ray, toch ook maar 3D. En een beeldkwaliteit die me trekt, plus groot gebruiksgemak, omdat ik bij voorbeeld snel wil kunnen zappen.

Helaas krijg ik nog een tip ter overweging. ,,Mijn buurman heeft een ambilight-tv. Daarbij kleurt een stukje van de witte muur achter de tv mee met de kleur die je op tv ziet. Dat is móói!’’

Oh nee toch, ook dat nog!

 

(Een van de waardevolle sites die ik geraadpleegd heb, is deze http://www.aankoopkennis.nl/televisies.html)

 


 

UPDATE

Ik ben er uit. In een folder van Scheer en Foppen met aanbiedingen die t/m 15 september geldig zijn, kwam ik een scherp geprijsde Samsung UE40D6200 tegen. Die heeft zo’n beetje alles wat op mijn lijstje met eisen stond en bevalt kopers erg goed. Voor de zekerheid nog even naar een winkel met enorm veel tv’s gegaan om te kijken of de beeldkwaliteit me ook zou bevallen. Ja, dus. Schitterend beeld. Daarna naar Scheer en Foppen in Epe om hem te halen. Maar … uitverkocht! De verkoper bood wel een ander, aanmerkelijk duurder (af)geprijsd toestel voor dezelfde prijs aan: de UE40ES6140. ,,Exact hetzelfde, alleen heeft deze als extra wifi’’, zei hij. En hij heeft nog een paar extra's, waaronder iets waarvan ik vast veel gebruik zal maken, zo ontdekte ik: hij is ‘personal video recorder ready’. Als je een USB-stick op het toestel zet of een externe harde schijf aansluit, kun je er tv-programma mee opnemen en heb je geen andere recorder nodig. Dat is makkelijk!
De koop was snel gesloten. Een last viel van m’n schouders.

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden
Powered door Komento