De natuur komt op de tweede plaats voor de gemeente

De uitbreidingsplannen van de VMI in Zuuk worden goedgekeurd door de gemeente Epe, zo’n 6 hectare. Voorwaarde is dat VMI ook 6 hectare aan nieuwe natuur ontwikkelt en de uitbreiding landschappelijk inpast. Een rare vorm van beheer en een wat aardig zoethoudertje voor de omgeving.


Iets verderop o.a. aan de Oenerweg zijn er plannen voor de aanleg van een omvangrijk zonnepark van liefst 12 hectare. De initiatiefnemers hebben inmiddels toestemming gekregen om hun plan verder uit te werken. Wel heeft het college van B en W duidelijk gemaakt dat er goed moet worden gecommuniceerd met omwonenden.

Waar heb ik dat toch vaker gehoord, mede doordat het college in feite al groen licht heeft gegeven.

Wat deze zonnepanelen voor impact hebben op onze natuur laat zich raden – de omgeving wordt voorgoed geruïneerd. Weg ‘groen’ landschap, weg kostbare grond voor agrarisch gebruik en weg grazend vee.
Die partijen met enig historisch besef t.o.v het ‘boerenleven’, zoals het CDA en CU en NATUURLIJK ook Groen Links, mogen nu hun vinger opsteken of tenminste wat achter de oren gaan krabben. De andere kant op kijken kan niet meer.

Zolang er nog GEEN VISIE of beleid is vastgesteld voor de aanleg van zonneparken in de gemeente mag kostbaar landschap en natuur niet worden vernietigd.

En nou niet met z’n allen roepen ,,Het moet van Den Haag’’, dat is mij te goedkoop. De gemeente heeft wat dat betreft een inspanningsverplichting t.o.v. van haar burgers.

Iets anders nog. De afgelopen periode zijn in onze omgeving 913 !!!! wilde zwijnen afgeschoten. Dat kun je onmogelijk nog (wild/natuur)beheer noemen.

Ik heb hier een andere term voor, maar die zal ik u besparen. De 100% wildgarantie-termijn is hiermede meteen verlopen

Samen met de nog altijd grote twijfels over de effectiviteit over het foeilelijke zwijnenraster raad ik elke woordvoerder, ik las hier ook al de term van voorlieger, van de gemeente Epe aan die iets wil zeggen over hoe geweldig het gesteld is met ‘onze’ natuur, maar even te zwijgen.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
 • Jan van de Vlekkert

  Richard Holtman ? Nooit van gehoord .

 • Richard Holtman

  Kijk nou, ik ben blij dat na maanden( waarschijnlijk winterslaap) de heer Jan van de Vlekkert al zijn gal over u en ons spuwt....soms is het beter dit soort zelfverheerlijking maar gewoon bij moeder de vrouw te houden, die luistert toch niet en verder beste Jan....ezels en stenen....de grootste schreeuwers zijn vaak het bangst.....lekker slapen!

 • Jan van de Vlekkert

  Zonneparken,

  .....weidevogels kunnen er ongestoord nestelen en ze zitten nog droog ook, en veilig voor roofvogels !!
  Ik ken er ook nog een, de rest vliegt gewoon naar de windparken op de Noordzee want daar hebben ze airco ...............

 • Daniël Verveer

  Jan, voor een bedrijf als VMI is groei belangrijk. Ze zitten vlakbij de snelweg en dat is geen gunstige plek voor natuur. Ik ben het meestal niet eens met het college, maar dit vind ik een goed besluit.
  Het zonnepark is iets wat je eenvoudig kunt afschermen met een haag. Dan is het onzichtbaar vanaf de weg. Ik denk overigens dat het heel gunstig is voor de natuur : er wordt niet meer geploegd of gemest. Weidevogels kunnen er ongestoord nestelen en ze zitten nog droog ook,
  en veilig voor de roofvogels ! Dat er veel zwijnen zijn afgeschoten : ik denk dat het grotendeels een inhaalslag is geweest. Ze hebben natuurlijk jaren systematisch te weinig geschoten om 'overlast' van zwijnen te garanderen. Nu het raster er staat, moeten er minder klachten komen, daarom schieten ze de zwijnen af... Voor een normaal mens de omgekeerde wereld, maar passend in het denkraam van 'de ambtenaar'.

 • Bert

  Beste Jan, ik heb je stuk een paar keer moeten lezen. Het gaat van mopperen over de VMi naar een zonnepark, naar de zwijnen en het hek. En toch valt het allemaal wel mee. Een heel klein stukje Epe gaan we opgeven voor een gezonde economische groei van de VMI en een heel klein stukje gaan we opofferen voor zonneenergie. De zwijnen, ach je heb voor- en tegenstanders. Zo heeft elke tijdsperiode wel iets. In de jaren 60 en 70 ploegden we alle weilanden in Epe om voor wijken vol woningen. Gooiden we monumentale woningen plat voor vernieuwing, gaven we niets om klimaat, rookten we bij babies en kleine kinderen etc etc.

  Geloof me, ook dit komt gewoon weer goed...

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.