Een echte Kanjer (1)

Kanjer deel 1 (6)Vandaag start ik een serie verhalen over Kanjer, onze Mechelse herder. Omdat hij het verdient om in de schijnwerpers te staan, hij zo bijzonder is, veel mensen hem kennen en ik denk dat wat ik schrijf, herkenbaar zal zijn voor mensen die een hond hebben. Het zou mooi zijn als de verhalen mensen die niets met honden hebben, duidelijk maken hoe een hond kan zijn en wat zo’n dier voor iemand kan betekenen.

Hij is vijf weken en vijf dagen als we hem in Lieren uit een nest kiezen, als kameraadje voor onze dan negen jaar oude Spetter. De liefste van onze zes geadopteerde gezinsleden heeft de eerste vijf jaar van zijn leven gedeeld met zijn soortgenoot Gabber, die we op 6-jarige leeftijd hebben moeten laten inslapen nadat gebleken was dat ook met chemokuren zijn lymfeklierkanker niet onder de knie te krijgen was. Kanjer is onze vijfde Mechelaar. Iedereen kiest een soort of ras hond omdat hij er genetisch bepaalde eigenschappen van verwacht. Wij houden van Mechelse herders waarvan de voorouders zijn opgeleid als politiehond en ooit zijn gekruist met een ander ras. Ze zijn over het algemeen leergierig, intelligent, onverschrokken, avontuurlijk, hondstrouw, erg op de baas gericht, conditioneel ijzersterk en doordat ze niet raszuiver zijn, een slag groter dan de meeste Mechelaars met een stamboom. In de praktijk betekent dat voor ons dat we ze vlot alles kunnen leren wat ze volgens ons moeten weten, dat we ze overal mee naartoe kunnen nemen en dat we een uitzonderlijk goede band met ze kunnen opbouwen. Een Mechelse herder is je beste kameraad voor het leven.

Kanjer deel 1 (3)We zoeken een pup die niet dominant is omdat dat niet past bij Spetter. Hij moet zichzelf kunnen vermaken omdat Spetter niet altijd zin zal hebben om lastiggevallen te worden door een pup of jonge hond die wil spelen als hij net even ligt bij te komen van een lange wandeling. Na anderhalf uur testjes doen met een kluwen jonge hondjes van vijf weken en vijf dagen gaat onze lichte voorkeur uit naar een jochie dat een beetje op zichzelf, nieuwsgierig, speels en onderzoekend is en waarmee we een paar keer oogcontact hebben. Als een paar broertjes en zusjes afhaken omdat ze moe zijn en enkele anderen met elkaar blijven spelen, gaat hij zijn eigen weg en ontdekt hij een nieuw spelletje. Een poes ligt op een bureaustoel en haar staart hangt naar beneden. De pup die wij op het oog hebben, pakt de staart, rent een kwart rondje rond de stoel, laat de staart los en ziet tot z’n vreugde dat de stoel met daarop de poes draait. Als de staart weer voor z’n koppie hangt, herhaalt hij de handeling en daarna nog een aantal keren. De poes moet er duizelig van worden. ‘Slim ventje’, denk ik en we besluiten dat hij ons nieuwe gezinslid wordt. Een broertje van hem probeert ook met de staart te spelen, maar trekt er alleen maar aan, met als resultaat dat de poes van de stoel springt en een rustig plekje op de vensterbank zoekt.

Als we Kanjer in de auto zetten, houdt Spetter nog wat afstand en heeft onze nieuwe huisgenoot te veel ontzag voor die grote soortgenoot om hem te gaan besnuffelen. Pas na enige tijd zoekt Spetter toenadering. We gaan eerst met beiden naar de hei, waar ze weinig aandacht aan elkaar besteden. Al snel is de kleine volledig gebiologeerd door alles wat hij ruikt en ziet, vergeet hij ons en loopt hij een andere kant op dan wij. Zoals we met alle pups op zo’n moment hebben gedaan, verstoppen we ons achter een boom. Als hij zich ineens bedenkt dat hij hier met anderen is gekomen en daar nu wel heel afhankelijk van is, ziet hij ons nergens en raakt hij volslagen in paniek. We laten hem even wanhopig zoeken, roepen hem dan en sturen Spetter naar hem toe om hem te begeleiden. De kleine is dolblij als hij weer met ons herenigd wordt. Het werkt feilloos: vanaf dat moment verliest hij ons geen seconde uit het oog en loopt hij nooit ver van ons vandaan. Bovendien ziet hij Spetter vanaf dat moment als zijn redder in nood. Een gouden tip voor iedereen die een pup neemt.

 

Kanjer deel 1 (1)

Kanjer deel 1 (2)

Kanjer deel 1 (4)

Kanjer deel 1 (5)

 

 

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden
Powered door Komento