Daar is ze weer! 380: Dementiekat

Als verpleegkundige, werkzaam in de ouderenzorg, maak je wat mee.

In de kleinschalige woonvorm waar ik nu werk hebben sommige dames een pop. Dit is een pop die voelt als een klein kind. De beentjes zijn wat wijder, zodat de pop goed bij de dames op schoot kan zitten. Voor de betreffende dames is de pop levensecht. We spreken dan ook niet van pop, maar van ‘kleine jongen’. Als één van de dames wat al te hardhandig met de kleine jongen omgaat in de ogen van de anderen wordt ze daar op aangesproken. ,,Kijk dan, kijk dan, dat kan toch niet!”

Zo is er ook een kat. Een zogenoemde dementiekat. Het is een soort robot, het maakt op onverwachtse momenten geluid of haalt uit met z`n pootje, tot groot plezier van één dame die er maar de hele dag druk mee is.
Een paar weken geleden las ik een artikeltje voor uit een damesblad. Het ging over een poes. Er was ook een plaatje bij. Ik liet het de dame zien. Ze pakte het blad af en liet het de kat zien. Juist op dat moment haalde hij uit met z`n pootje, tot grote hilariteit van alle aanwezigen.
Gelukkig kun je het beestje ook uit zetten. Maar het verbaast me elke keer weer hoe de bewoners de kat als echt beleven, terwijl ze ook zeggen dat het niet een echte poes is.

Vorige week had ik nachtdienst. De bewoners lagen allemaal lekker in hun bed te slapen en ik liep de lege huiskamer in om alvast de tafel te dekken voor de volgende ochtend. Net toen ik een stapel bekers pakte uit het bovenste kastje klonk het: ,,Wrauwww…..”
Ik schrok me een ongeluk.
Uiteindelijk vond ik de kat achter de gordijnen.
Collega had vergeten het beest uit te zetten.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
 • Herman

  Echte kinderen of echte dieren hebben nog veel meer invloed op oudere of/en demente mensen. Onlangs was er een TV programma wat liet zien dat omgang met kinderen ouderen meer vreugde geeft en zin in het leven waardoor ook hun fysieke gesteldheid vooruit gaat.
  Met dieren is dat precies zo; daarnaast beschikken dieren over een bepaalde sensitiviteit die mensen niet hebben. Mijn ervaring met een hond is in dit verband heel bijzonder. Bij een bezoek aan een demente "tante" zocht de hond contact met iemand die apathisch was en nagenoeg geen emoties meer toonde maar vervolgens wel de hond ging aaien en toen wél emoties ging tonen de meneer richtte zich op en riep enthousiast : Hond ! Deze meneer bleek vroeger ook een hondje te hebben gehad!
  De genoemde "tante" vrolijkte zichtbaar op wanneer het hondje op bezoek kwam! Deze ervaringen zijn heel bijzonder en laten zien dat dieren net als kinderen iets los maken bij demente mensen en ouderen.
  Demente mensen die onrustig zijn kunnen gekalmeerd worden door het aaien van een hond of kat.
  Dergelijke contacten zouden veel meer mogelijk moeten zijn en zelfs standaard in onze zorg. Naast de zorg en aandacht die mensen vanzelfsprekend voor elkaar zouden moeten hebben.
  Een heel bijzonder boek wat gaat over de ervaringen met een kat in soortgelijke situaties is geschreven door een geriatrisch Arts: Dr. David Dosa in het Boek Oscar. Een aanrader in dit verband!
  Er kan qua zorg zoveel meer.....

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.