Daar is ze weer! 378: Bloeddruk

Er is een tijd geweest dat ik allerlei minimedische apparatuur aanschafte. Naast een tas vol verbandmiddelen, hechtingssetjes en uitzuigmateriaal tegen insecten had ik ook een bloedsuikerwaardenapparaat en een bloeddrukmeter.

 

Het meten van de bloedsuikerwaarden kwam door mijn moeder. Zij is eigenlijk diabeet maar wil dat niet. Dus let ze goed op wat ze eet en monitort ze haar bloedsuiker. Toen ik een tijdje niet zo fit was heeft ze dat mij ook aangepraat. En kocht ik een bloedsuikermeter en ontelbare stripjes (die nog duurder waren dan het hele apparaat).
Maar na een tijdje prikken was ik er wel klaar mee. Ik vond dat ik mooie waarden had en heb het hele zwikkie aan mijn moeder gegeven.
Ook had ik eens bij het goedkoopste warenhuis van Nederland een bloeddrukmeter gekocht. Eentje voor om de pols, dat leek me wel handig. Drie keer gebruikt en toen in de kast gelegd.

Ter voorbereiding op de zomer en omdat ik van tradities houd, vond ik de meter jaren later terug in de kast tijdens de grote schoonmaak. (Oké, ik ben wel van de tradities, maar het naleven er van wil er nog wel eens bij in schieten.)
Ik doe het ding om mijn pols en dan pompt hij zich op. Na een poosje begint het wel te knellen. Nog wat later doet het echt zeer. Dan geeft hij de waarde aan. 265/165 en een pols van 65.

Och heden, als een bewoner of een cliënt zo`n waarde heeft, bel ik acuut de huisartsenpost. Maar het is nu zaterdag en ik voel me eigenlijk wel goed, ik heb geen klachten. Nog maar eens proberen. Nog hoger.

Dan echtgenoot maar eens proberen. Mooie waarden. Dan zelf nog maar eens. Nog hoger. Van schrik doe ik het ding in het doosje en hup de kast weer in. Wat een ellende-ding, je bloeddruk gaat er spontaan van stijgen.

De volgende ochtend toch maar de assistente van de huisarts gebeld. Want het zijn wel hoge waarden. En die van echtgenoot zijn goed.
Bij de assistente is mijn waarde zoals voor mij gebruikelijk. (Heel goed :-))
De bloeddruk van een jonge meid.
Voor de zekerheid nog wel over een week terug komen.
Braaf gedaan natuurlijk, en ook nu: pico bello!
Blijft over: als het apparaat niet goed is, zou echtgenoot dan een extreem lage bloeddruk hebben?

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.