Daar is ze weer! 369: Vooruitgang

Tweeëndertig jaar geleden liep ik in een verpleeghuis, bloednerveus achter een zuster aan. Op weg naar mijn sollicitatiegesprek. De zuster droeg een uniformjurk, een panty en Birkenstock slippers. Ze had enorme klapkuiten. Ik weet nog dat ik dacht: ,,Ik hoop niet dat ik die ook krijg.”

En zie daar… Tweeëndertig jaar later… Heb ik ze. Niet zo erg als die zuster van toen. Maar toch.

En er is meer veranderd. ‘Vroeger’ had je meer tijd voor de bewoner. Ik heb de tijd nog meegemaakt dat er op vrijdagmiddag een uitje gemaakt werd met een bewoner naar het café. Of de bioscoop. Of het zwembad. Dat werd betaald. Want het was werk. Tenminste, het uitje vond plaats onder werktijd. Kun je je nu niet meer voorstellen.

Ook was de hiërarchie heel anders. Je had de Hoofdzuster (als je daar heen moest was het echt niet best). Deze had de wind er goed onder. Zo riep ze je bijvoorbeeld op het matje als je geen panty of onderrok aan had. Daaronder kwam de ‘oudste’. Die deelde de lakens uit en vertelde wat wie die dag ging doen. Je had een heilig ontzag voor deze persoon, want zij moest je ook beoordelen voor je opleiding. Dus vloog je als leerling alle kanten op en deed je zonder vragen alles wat ze je opdroeg.

Hoe anders is dat nu. Je bent elkaars collega, weet dat je het met elkaar moet rooien en je bent elkaars gelijke.

En dan de nachtdiensten. Stond je als achttienjarige alleen op dertig bewoners in de nacht. Gelukkig had je vier nachtcollega`s en een omloop, maar toch, wat een verantwoording. Sommige bewoners waren incontinent. Die moest je om de twee uur verschonen. Sommigen waren zo zwaar om te helpen, die hadden een gat in het bed met daaronder een po. Hoe anders is het nu, met dank aan de vooruitgang. Het incontinentiemateriaal is zo goed geworden dat je bij incontinentie van urine ‘s nachts bijna niet meer hoeft te verschonen. Het materiaal kan zo veel meer opnemen. Dat maakt het voor de bewoner comfortabeler, die kan gewoon doorslapen, en voor het personeel fysiek minder zwaar.

En wat de kleding betreft; wat een verschil met eerst. De uniformjurk heb ik allang niet meer gezien. Hiep hiep hoera zijn de panty`s ook verdwenen. (Kriebelt zo tijdens het douchen van bewoners). En zelfs de Birkenstocks slippers zijn uit beeld geraakt. Mag om Arbotechnische redenen niet meer. Want je zou je voet kunnen bezeren bij het gebruik van de tillift.

Ineens weet ik een voordeel van het werken in de zorg van vroeger; je had tenminste niet zoveel administratie en onbenullige regeltjes!

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.