epernetbordje

Epe mien däärpien 3

EMD 3 cover Aangepast

Als er een prijs zou worden uitgereikt voor het boek dat bij de lezers het meeste enthousiasme losmaakt, gaat die zonder twijfel naar 'Epe mien däärpien 3'. Hier een persbericht en hier een interview met auteur Gert van den Esschert. Verkrijgbaar bij Boekhandel Bosch, de Read Shop en Uitgeverij Gelderland.

Zoeken

Daar is ze weer! 316: Afwasmachine met psychische stoornis

Wij hebben altijd apparaten met kuren. Geen idee hoe het komt, maar het is nu eenmaal zo.

Koop ik een auto, dan vertoont die kuren waar zelfs de garagehouder nog nooit mee te maken heeft gehad. (Bijvoorbeeld een deur die in het slot springt terwijl de motor nog loopt.) Gelukkig overkwam het de beste man en niet mij. Nog zoiets, een wasemkap die niets deed. De monteur uit Heerde haalde hem uit elkaar, wist het ook niet, adviseerde een nieuwe, ik probeerde het nog eens een keer, en jawel, hij deed het weer. De monteur zei dat het eigenlijk niet kon.

En nu doet de afwasmachine vreemd. Die vertoont echt bizar gedrag. Na het lopen van het volledige programma springt hij over naar het spoelprogramma. En blijft draaien en draaien. We kwamen er op een dag achter toen ik vrij was, beneden kwam en de vaatwasser liep. Maar die had ik de vorige avond al aangezet. Echtgenoot gebeld, die wist van niets. Vanaf toen heb ik ‘m geobserveerd en aan de hand daarvan een beleid ontwikkeld. Programma laten lopen, als hij signaal ‘einde programma’ geeft uitzetten, resetten, daarna met de pijltjes naar het volledige programma en uitdoen. Werkte perfect. Maar het zat me toch niet lekker. Stel dat we een keer weg gaan en per ongeluk de vaatwasser aan zetten die de hele dag doorgaat, het lijkt me geen goed idee.
Dus de monteur uit Heerde er maar weer bij gehaald. ,,Hier ben ik vaker geweest” zei hij, ,,ik herinner me die afzuigkap”. ,,En de laatste keer dat ik je zag was in een Duitse supermarkt”, antwoordde ik, maar blijkbaar maakt een afzuigkap meer indruk, want dat wist hij niet meer.

De vaatwasser. Hij zette hem aan, toen ging er een signaal, dat hadden wij niet eerder gehoord. Het signaal van lekkage. Hij haalde alles uit elkaar, maar geen lekkage.
Hij zette het ding weer aan. Hij schoot weer door naar het spoelprogramma, maar volgens hem hoorden we nu de motor. Terwijl het programma klaar was.
,,Deze afwasmachine is helemaal gestoord!”, riep hij uit. ,,Hij gaat door als het programma klaar is en geeft lekkage aan terwijl dat er niet is. Ik heb zoiets nooit eerder mee gemaakt!”
Een nieuwe printplaat zou de helft van een nieuwe vaatwasser kosten en het ding was veertien jaar oud, dus op naar EP.
,,Hoe lang gaan vaatwassers eigenlijk mee?”, vroeg ik.
,,Als je een goed merk hebt kunnen ze veertien, vijftien jaar worden”, was het antwoord.

Het was een redelijk merk, niet de beste. Hij was veertien jaar. De vaatwasser trof geen blaam.
Hij was gewoon gaan dementeren.

 

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.