Daar is ze weer! 421: Je en jij

De telefoon gaat. Ik neem netjes op. Vervolgens hoor ik van alles en denk bij mezelf: ,,Heb ik bij jou in de klas gezeten?”

 

Om mezelf te blijven ontwikkelen kijk ik op internet bij een organisatie die cursussen aanbiedt. Ik kan een proefles aanvragen en laat mijn emailadres achter. Ook vragen ze mijn telefoonnummer, dus ik geef braaf mijn huisnummer. Een paar dagen later word ik gebeld. ,,Hee, hallo, met M, ik zie dat je een les hebt aangevraagd, mag ik jou een proefpakket toesturen?” Het is een heel jong persoon aan de telefoon, dat hoor ik zo. Misschien ben ik wel haar eerste klantcontact, wie zal het zeggen.
Maar er gebeurt van alles in mijn bovenkamer. Ik ben gesteld op nette omgangsvormen en als iemand deze niet heeft, niet te beroerd om diegene dat netjes bij te brengen. Zo zal ik ongetwijfeld de enige Nederlander zijn die consequent ‘U’ tegen een 16-jarige zegt die toevallig achter de kassa van een supermarkt zit. Omdat het zo hoort. Maar ook om te laten zien en merken dat ik het niet op prijs stel als zo`n jong iemand tegen mij zegt: ,,En? Heb JE alles kunnen vinden?”
,,Je????“, denk ik dan. Echtgenoot zei eens: ,,Heb ik bij je in de klas gezeten?“
Ik voel me niet oud, ga veel met jongeren om en voel geen verschil. Ik ga ook veel met ouderen om en ondanks dat deze ouderen dement zijn, worden ze consequent aangesproken met ‘U’.
Ik merk dat het me steeds meer gaat tegenstaan dat nette omgangsvormen eerder uitzondering dan regel zijn.
Dus zeg ik tegen de dame aan de telefoon: ,,Ik kom voorlopig niet toe aan een cursus, ik was me aan het oriënteren.“ Even komt het in me op om te zeggen: ,,En als ik een cursus ga volgen, dan zeker niet bij jullie. Omdat jullie potentiële klanten niet netjes te woord kunnen staan.”
Maar ik doe het niet. Per slot van rekening heeft M vast ouders of anderen om zich heen en in ieder geval een baas. Laat die zijn/haar werk maar beter doen!

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden
Powered door Komento