Bij ons in Brazilië: 4. Vuilnis als bron van inkomsten

Als in Brazilië wonende Epenaar heb ik heel veel bewondering voor de bijna volledig geautomatiseerde vuilnisdiensten in Epe en omstreken. Voor ieder soort vuil en afval een aparte container, die precies op de vrachtwagen past en door de chauffeur vanuit zijn cabine mechanisch gegrepen en opgetild wordt. Reeksen foto’s heb ik van dat gebeuren mogen maken.

 

Met Braziliaanse ogen bekeken is het goed dat het ophalen van huisvuil in Brazilië nog niet geautomatiseerd is; daardoor geeft de vuilnisdienst nog veel werk aan hele legioenen lager opgeleide mensen. Hier in Belo gebeurt alles nog met plastic zakken die door hard lopende mannen in de achterbak van de vuilniswagen geslingerd worden. Soms zijn ze niet goed vastgebonden of breken ze open voordat ze in de bak belanden en zo laat de  vrachtwagen soms een klein en kort spoor van vuilnis achter, wat niet door de gehaaste en atletische mannen wordt opgeraapt. Soms bijten loslopende en hongerige honden van onder de rekken de zakken open op zoek naar kippenboutjes of botjes en daardoor blijft ook vuilnis achter onder en rond de speciale, van bouwijzer gemaakte rekken.

 

 

Een goed idee vind ik wel wat verleden jaar is ingevoerd, al zijn de ophalers niet altijd even proper. De gemeente stuurt dan op woensdag naar onze wijk Santo António een grote, gesloten vrachtwagen met twee helpers om recyclebaar vuilnis in te zamelen. De bewoners zetten hun petflessen, plastic voorwerpen, kartonnen dozen, blikjes, enz. in wat grotere zakken vroeg in de morgen in de rekken. De soms wat weggezakte en verroeste rekken worden dan door de gemeente op helaas verschillende tijdstippen geledigd en de goed verkoopbare vuilnis verdwijnt in de vrachtwagen. In de gemeentelijke loodsen krijgen hele groepen van wat armere mensen daar hun weekloon van.

 

De laatste maanden is er een nieuwe categorie van vuilophalers ontstaan.

 

 

Wat armere mannen komen met grote en vooral hoge handwagens iets eerder dan de vrachtwagen naar de verschillende ophaalpunten. Zij rommelen door dat vuilnis op zoek naar de waardevolle items of naar iets dat hen geld kan opbrengen en dat zeulen ze in grote, eens witte, zakken op torenhoge handkarren tussen al het verkeer door naar hun opkopers.

 

 

Ondanks de eventuele schade die zij het sociale werk van de gemeente aandoen, zijn volgens mij ook die mensen heel waardevol. Zij bouwen hun bestaan op van wat er overblijft van wat de rijkere, op consumptie beluste burgers achterlaten.

Nu ik dit zo aan het schrijven ben, is het de Stille of Goede Week. Er komen nog verschillende feestdagen aan, zoals Hemelvaartsdag, Pinksteren en vergeet vooral niet Moederdag. In een gedeeltelijk consumptieland zal er voldoende vuilnis overblijven voor allen die daarvan moeten leven.

 

Mooi lenteweer toegewenst.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.