Bij ons in Brazilië: 27. Exotische tropische bloemen

Mijn collectie foto’s van bloemen is ontzettend groot. Mijn fotocollectie van tropische bloemen is behoorlijk groot. Mijn collectie foto’s van exotische tropische bloemen komt over de honderd. Mensen zeggen het met bloemen. Ik houd van bloemen.

Eens bezochten wij Hagedoornse Plaatse. Wij zagen daar vóór die geweldige, bijna nostalgische gevel een echte ouderwetse boerentuin, met vooral bloeiende dahlia’s. In die dagen was er weinig keuze.
Op de woensdagsmarkt in Epe hebben mijn vrouw en ik verschillende keren de grote variëteit gezien van Nederlandse, maar ook van tropische planten en bloemen, die daar gretig aftrek vinden door de liefhebbers. En wie is dat niet?


In en rond Epe wordt er hard gewerkt aan bloemen en planten. Dat is niet alleen om geld te verdienen, maar ook omdat de bloemisten, hoveniers en hobbyisten weten dat de schoonheid van hun waren hoog gewaardeerd wordt.
Hier in Brazilië is Nederland niet alleen bekend door zijn dijken en waterwerken (God heeft de wereld geschapen, maar de Nederlanders hun eigen land), maar vooral door zijn bloemen. Een Nederlandse kolonie, Holambra, in de staat van Sao Paulo, doet zijn naam eer aan en is nu de grootste bloemen- en plantenleverancier van dit continentale land. Een met rode linten ingepakt potje met drie vaak open tulpen wordt hier in de supermarkten verkocht voor zeker tien euro.
Uit de vele exotische bloemen heb ik er zestien uitgezocht met schoonheid en uitzonderlijkheid als keuzenorm.
Nu een doorlopende fotoreportage. Plukken maar!

Langs de beek (links) en bij de watervallen.

In het bos (links) en tussen de stekels.

Langs de weg (links) en een vetplant bij ‘t Hemeltje.

Kerstklokjes?

De top van een boompje tegen de strak blauwe lucht (links) en bij de trap van ’t Hemeltje.

Een lampenkapje (links) en de zoet geurige moeraslelie (Cananéia).

Twee bloemen op de bergen: velden vol met de Canela de ema (links) en een zelden voorkomend bloemetje.

Bij de buren in het woud.

Wat denken jullie van deze?

Passiebloemen in het wild.

En zo kan ik nog even doorgaan.

De schoonheid heeft geen grenzen en is er alleen voor hen die er oog voor hebben. Zij zijn symbool van iets diepers, zoals ik een paar dagen terug vóór mij zag in de bus.
Een wat oudere vrouw ging wat onhandig met een grote bos rozen de bus uit en verdween in de massa buiten. Niets aan de hand. Bij de volgende busstop stapte een oudere heer uit, draaide zich om, bukte zich moeizaam en pakte een afgevallen roos op van de tweede trede van de uitgang. Hij keek even schalks in het rond aan wie die roos te geven en gaf die tenslotte aan een voor hem onbekende vrouw die toevallig naast mij zat. Met een heimweevolle glimlach naar voorbije jaren nam zij de oranje roos in ontvangst. De heer vertrok tevreden.

Volgende week gaan wij even de bromelia’s bekijken, mijn lievelingsplant.

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden
Powered door Komento