Bij ons in Braziliƫ. 231: Ons bezoek aan Epe (4)

project 9 Custom CustomEpenaren mogen trots zijn op hun vernieuwde centrum, hun bossen en weilanden. Maar ook trots op een project dat ik al lang van dichtbij had willen bezoeken.

Al enkele malen verscheen er op Epernet een artikel over een van de meest gedurfde projecten van de Veluwe. Sjaan Durberg gaf ons hier aan de hand van wat teksten en een groot aantal duidelijke foto's een goed inzicht in het groot opgezette infiltratieproject in de bossen lang de Ossenweg en Koekenbergweg en Bert Otterspeer heeft hier al laten zien hoe mooi het er uit gaat zien als er water in staat.

Wat was ik dan ook verheugd toen wij daar de honden zouden gaan uitlaten. De bossen langs de Koekenbergweg en de Ossenweg zijn zeer afwisselend met een wat wilde ondergroei, goed ook als leefgebied voor het wild.

De wagen parkeerden wij waar de Ossenweg op de Dellenweg uitkomt, tegenover een glooiend stukje heide, dat de naam Hoge Heide heeft gekregen.
Links van de Dellenweg hadden wij het woestijnkleurige stukje grond al gezien.

project 1 Custom

Iets in de richting van de Ossenstal namen wij de eerste weg links, de beroemde en veel gefietste Koekenbergweg. De honden liepen, onder de steeds voortdurende bevelen van het hoofd van de roedel, vlak vóór ons aan de lijn en vormden met ons vier mensen één geheel.

project 2 Custom

Onze gastheer bracht ons naar een schitterende pas aangeplante boslaan, met aan weerskanten gevarieerde doorkijkjes. Het vingerhoedskruid stond in volle bloei.

project 3 Custom

project 4 Custom

project 5 Custom

Na een klein halfuurtje kwamen wij bij het eigenlijke project aan. Een grote open ruimte gecreëerd om vooral in de winter het overtollige water van de beken vanuit Tongeren vóór de grift in Zuuk op te vangen en via lange buizen in dit gebied via een pompinstalatie te lozen. Een goede uitleg was te lezen op een in die buurt staand bord.

project 7 Custom

project 8 Custom

project 9 Custom

Wat ik niet wist is dat dit project ook gericht is op de stad Zutphen die drinkwaterproblemen heeft voor de bevolking van een deel van de stad.
Op de site van Vitens las ik onder meer het volgende er over:

‘Vitens sluit eind 2016 de grondwaterwinning in Zutphen. Deze winning ligt midden in de wijk Vierakker. In de buurt van deze winning komt veel grondwaterverontreiniging voor. (...) Om Zutphen en omgeving ook in de toekomst van voldoende en goed drinkwater te kunnen voorzien zal productiebedrijf Epe op de Veluwe vanaf eind 2016 extra drinkwater produceren en aan Zutphen leveren. Daarvoor zijn er aanpassingen aan de installatie op productiebedrijf Epe noodzakelijk en worden drinkwaterleidingen aangelegd van Epe naar Zutphen. Het gaat in totaal om een waterleiding van maar liefst 37 kilometer.’

Zo zie je maar dat de bossen van Epe niet alleen belangrijk zijn voor het toerisme in het dorp, maar op de een of andere manier ook voor de toekomst van de hele regio.

Wij zullen met trots terugkijken op Epe en de noodzakelijke werken voor de toekomtige generaties.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden
Powered door Komento