Bij ons in Braziliƫ. 229: Bezoek aan Epe (2)

Renderklippen 14 Custom CustomAls een toerist het VVV-kantoor aan de Patoor Somstraat bezoekt en aan Wilma of Marleen vraagt wat de bezienswaardigheden van Epe en omgeving zijn, zal zonder twijfel als eerste het natuurreservaat de Renderklippen en directe omgeving genoemd worden. Zo origineel en autentiek is de ligging van die wijde en open ruimte. Gelukkig is die plek in haar oorspronlijke staat bewaard gebleven, op een betonnen fietspad na dat vóór en door de klippen loopt.

Renderklippen 1 Custom

Bij ons in huis hangt een schilderij van de hand van mijn vader waar hij, in een werkloze tijd tijdens de Tweede Wereldoorlog, een typsch natuurscenario van de Renderklippen tegen de bosrand van Epe/Heerde geschilderd heeft. De schapen ontbreken ook daar niet en een herderin leidt de kleine kudde.

renderklippen 2 Custom
De voor auto's verboden toegangsweg naar die in de ijstijd opgeworpen zandheuvels loopt door een omgeving waar je de positieve invloed van het natuurreservaat al van te voren proeft. Het is in de weekeinden ook een stiltegebied, voor het wild, dat de bezoekers wel eens kan verrassen door plotseling over te steken.
Kleine verschijnselen vragen om je speciale aandacht, zoals elfenbankjes buiten het seizoen en mooie inkijkjes. Ook een wat verloren laat bloeiende rododendron kijkt je aan. Zeer hoge dennen begeleiden je. Honden zoeken hun plezier in de lage bosgronden.

Renderklippen 3 Custom

Renderklippen 4 Custom

Renderklippen 5 Custom

renderklippen 6 Custom

Renderklippen 7 Custom

Renderklippen 8 Custom
Dan sta je opeens voor een groot bord met wat uitleg over het voor je liggend reservaat. De honden mogen daar loslopen en vrolijk voor ons uitrennend  bepaalden zij de weg van ons rondje.

renderklippen 9 Custom

Renderklippen 10 Custom

Boven bij de eerste bank ons vrije uitzicht over de vlakte met in de verte de beroemde schaapskooi. Door een dreigende regenlucht hebben wij slechts een kort rondje gelopen en noch Lammert, de gelukkige herder, noch de aan hem toevertrouwde schapen gezien.

Renderklippen 11 Custom

De heide was wel wat drassig en door de vele regenbuien zijn er kleine vennetjes ontstaan, waarin onze herderspup heerlijk rondspartelde.

Renderklippen 12 Custom

Renderklippen 13 Custom

Renderklippen 14 Custom

Renderklippen 15 Custom

De terugweg was weer een sprookje, alsof wij eeuwen verwijderd waren van onze jachtige tijd. Een typische landweg naar het nieuwe kerkhof met links, achter paaltjes en bomen, het goed berijdbare zandfietspad, gaf ons een goed zicht op de bossen daarlangs en daarachter. Toen wij links de Dellenweg opdraaiden, vroeg Rosana opeens om een foto van het eekhoorntje op het rietendak van de kiosk te maken.
Al die herinneringen zijn weer mee gegaan naar Belo Horizonte.

Renderklippen 16 Custom

Renderklippen 17 Custom

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden
Powered door Komento