Bij ons in Brazilië. 221: Varkens in de stad

varkens 6 CustomEpe mag dan een probleem maken van wilde zwijnen in de (buurt van de) bebouwde kom, in de mijoenenstad Belo Horizzonte lopen varkens en biggen gewoon op straat. Die constatering doe ik om even de serie herinneringen naar aanleiding van Google Street View te onderbreken.

In Epe wordt er wat af gediscussieerd. Discussievoeren is eigen aan de mens en goed om gezamelijk, met respect voor elkaars meningen, tot een idee te komen waar iedereen mee kan leven. Een mooi voorbeeld is de langdurige en nog steeds voortdurende discussie over het behoud van de bomen langs de Heerderweg. Een tijdje terug de nog steeds niet algemeen aanvaarde idëeenuitwisseling over een afrastering om de loslopende 'wilde' varkens op afstand van de bewoonde wereld te houden. Die afrastering is er gekomen, samen met enkele 'saboteurs' die ‘vergeten’ om de hekken te sluiten.

Wij wonen vlakbij een favela. Beneden aan de rand woont iemand die in de onderste verdieping van zijn huisje met drie etages varkens fokt. Twee weken terug liet ik de honden uit in onze straat, zoals ik iedere dag doe. Ik kijk dan even naar rechts en links; autovrije overgang. De honden steken in rechte lijn direct de weg over naar de overkant om in de begrasde onderlaag van het talud de 'krant' te lezen met de laatste berichten over wie er die dag langs zijn gekomen en via hun behoeften een bijdrage aan het ‘nieuws’ geleverd hebben, ook al ruim ik de poep op.

Opeens zie ik in het begin van onze doodlopende straat een kleine meute van zo'n tien dieren. Ik dacht eerst aan een groep loslopende honden achter een  loops vrouwtje aan, wat normaal is in onze streek, maar bij beter kijken zag ik dat het varkens waren. Een volwassen bruin paar en wat klein spul. Die familie is onbekend in onze straat. In al die jaren heb ik nog nooit zoiets gezien. Gauw de honden in de garage opgesloten, camera gepakt en de dieren tegemoet gelopen. Ik moest even denken aan Henk Jonker van de Wisselseweg, die zijn beesten voerde met aardappelschillen en groenteresten die hij langs de huizen in Epe ophaalde.

Beneden aan de rand van de krottenijk woont iemand die in de onderste verdieping van zijn huisje van drie etages clandestien varkens fokt. Op een gegeven moment waren zijn dieren die donkere ruimte zat en hebben zij kans gezien om hun ruimte te verlaten en ergens anders te gaan wroeten en zo van menu te veranderen.
Om onheil te voorkomen was het ‘t beste om de beesten via het talud op te jagen naar een parkje boven, waar zij hun weg terug naar huis kunnen vinden. Zij bregrepen goed de Braziliaanse roep 'vamos', want zij lieten de weinige vuilnisresten aan de rechterkant liggen en staken vlug de weg over naar het groen. Hier was het kinderwerk om de twee groten op te jagen. De goed gevoede biggetjes liepen er gedwee achteraan.
Enkele voorbijgaande buren en hondenliefhebbers hebben daar ook van genoten en wij waren als buurtbewoners weer een nieuwe ervaring rijker.

varkens 1

varkens 2

varkens 3

varkens 4

varkens 5

varkens 6

varkens 7

varkens 8
Zo zie je maar weer dat de Veluwe en Epe doorleven in mijn gedachtenwereld. Altijd maak je een gedachtenverbinding met je geboorteplek.
De volgende drie weken weer Google Streetviewfoto's met columns over  jeugdherinneringen.

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.