Bij ons in Brazilië. 207: Verschillen in de vuilnisdienst

vuilnis (6) (Custom)Zoals jullie weten ben ik een groot bewonderaar van de bijna automatische ophaal van vuilnis in Nederland, zoals ik al in een van mijn eerste columns heb aangeduid.

Dat zag ik in Apeldoorn in Kerschoten en in het ‘progressieve’ Drenthe bij een vakantiepark, zoals de volgende foto's laten zien.

vuilnis (1)

vuilnis (2)

In Brazilië hebben de meeste kleinere plaatsen nog een stortplaats in de openlucht, te vergelijken met de vroegere stortplaats op de Wachtelenberg die in mijn jongensjaren een open plaats was met zelfs kakkerlakken en veelvuldige brandjes die door het aanwezige gas moelijk te blussen waren. Ik zie nog die brandweerlieden hun koperen spuiten diep in het vuilnis naar beneden drukken om de brand onder het vuil in de diepere delen te lijf te gaan.

Belo Horizonte heeft een royale plek om met moderne middelen en voertuigen het vuil systematisch op te hogen, vast te zetten en met gras te bedekken en dus aan het oog te ontrekken. De armen worden daar geweerd, wat niet het geval is in de kleinere stadjes en dorpjes in de verre omtrek, die nog over open stortplaatsen beschikken.

Foto van Belo Horizonte:

vuilnis (3) (Custom)

Foto's van hoe de vroegere situatie hier was en op veel plaatsen nog is:

vuilnis (4)

vuilnis (5)

De grote verandering die eens en overal zal moeten plaatsvinden, tot aan de oceanen toe, zit in de recycling van plastic afval en weggooidingetjes. De burgers van Belo Horizonte worden gevraagd om hun afval te scheiden en wat gerecycled kan worden iedere woensdag voor hun deur te zetten, goed ingepakt in plastic zakken. De gemeente haalt dat op en brengt het naar een centrale plaats waar honderden arbeiders, vooral vrouwen, de zaken sorteren, wat apart naar de verschilende verwerkingsbedrijven afgevoerd wordt.

Maar er zijn ook andere mensen die van het vuilnis (moeten) leven, vooral in deze tijd van veel werkloosheid. De werkelozen hebben dat fenomeen ook ontdekt: er valt met vuilnis geld te verdienen. Met als gevolg dat veel zelfs niet zo armere mensen daar ingestapt zijn. Zij stichten een soort gilde of broederschap en doen alles samen. Voordat de officiële gemeentewagen langs komt om het vuil langs de verschillende huizen en flatgebouwen op te halen, zijn zij hen al voorgegaan en hebben ze de plastic flessen en kartonnen dozen in grote linnen zakken naar hun wagentjes gesleept. Zij zetten hun wagentjes ergens op een centraal punt en met vereende krachten halen zij alles op wat gerecycled kan worden. Ik zag dat toevallig deze week in onze straat en in de straat boven ons.

vuilnis (6)

vuilnis (7)

vuilnis (8)

vuilnis (9)

vuilnis (10)

Zo zie je maar weer. Langs onze straat en die boven ligt vrijwel geen recyclebare waar meer als de officiële gemeentewerkers met hun gesloten vrachtwagen langskomen. De werkelozen hebben hun taak dan al voltooid en zij kunnen samen hun vangst op hun wagentjes wegslepen naar de opkopers, die er ook een centje aan moeten verdienen. En dat schijnt in de gehele stad te gebeuren. In alle vroegte hebben de recyclaars de straat al afgelopen en het vuil opgehaald. Dappere mensen zijn dat toch wel, al zie ik ze liever met een goed betaalde baan in de bedrijven, die het in deze crisistijd heel slecht hebben en veel mensen hebben moeten ontslaan.
Brazilië zit in een diepe recessie.

Maar ook daar komen wij ooit uit, zeker als het aan de burgers ligt. Of de politici ook zo denken, is nog een grote en bijna blijvende vraag.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.