Bij ons in Brazilië. 204: 'Help ons Helpen'

hulp (13) (Custom)Cachoeira de Pajeú is een kleine, maar vooal arme gemeente van ongeveer 10.000 inwoners in het dal van de rivier de Jequitinonha. De hele streek is bekend als een van het armste en droogste delen van de staat Minas Gerais en ligt in het noorderlijke gedeelte, waar geen grote industrieën zijn en de bevolking leeft van wat het land opbrengt, met de op tradities gebouwde natuurlijke verschillen in de sociale gemeenschap.

hulp (16)

Mijn dochter is in de hoofdstad Belo Horizonte lid van een kleine groep vrijwilligers, met de mooie naam 'Help ons Helpen' (Ajude a Ajudar) die eens per jaar rond de kersttijd dat dorpje bezoekt en vooral aan de omliggende zes gehuchtjes wat grote en kleine artikelen/geschenkjes, opgehaald gedurende het afgelopen jaar, aan volwassenen en vooral kinderen uitdeelt. Hun beweging kreeg 1256 brieven binnen van kinderen met een kerstcadeauwens, die zij op een of andere manier beantwoord hebben; ze hebben de cadeautjes aangeschaft.

Deze keer is mijn kleinzoon Ian ook meegegaan. Samen met de vijftien volwassenen die een lange reis van 750 kilometer heen en 750 kilometer terug maakten om van die uitdeling getuige te zijn. Zij reisden in een gehuurde bus. Voor Ian een unieke ervaring om van jongs af aan de verschillen tussen de mensen te zien en te voelen, rijke culturele expressies mee te maken en de lange afstanden van de staat persoonlijk te ervaren. Tussen haakjes, de staat Minas Gerais is zo groot als Frankrijk.

Twee afgeladen volle vrachtwagens begeleidden hen, één met een gesloten lange ruimte en een open wagen. De lange gesloten wagen was van de firma die een gedeelte van de reis gesponsord had.

In deze column een kijkje in en rond het dorp met zijn zes gehuchten en landschappen om de levenssfeer van die gemeenschap te voelen. Volgende week wat beelden van de uitdeling van de goederen en speelgoed. In het laatste deel wat foto's van de gezichten van enkele kinderen om ook het mensentype van deze streek even voorbij te laten gaan. Veel indianen- en Portugees bloed, historisch en genetisch aangebruind in deze streek, waar een felle zon bijna het hele jaar door schijnt en zeer weinig regen valt.

De foto's zijn gemaakt door mijn dochter Joanna Angélica, waarvoor veel dank. Zij zijn meer genomen als souvenir dan als deel van een fotoreportage voor Epernet.

hulp (1)

hulp (2)

hulp (3)

hulp (4)

Kleinzoon Ian in de buurt van een gehucht. Het weinige regenwater wordt bewaard in kleine kunstmatige meertjes (links), afgedamd in kleine stroompjes

hulp (5)

hulp (6)

Een schooltje in een gehucht wordt even aangedaan.

hulp (7)

hulp (8)

hulp (9)

hulp (10)

hulp (11)

Kleinzoon Ian en het nachtleven van de plaats.

hulp (12)

hulp (13)

De hoofstraat van het voornaamste gehucht, een aantrekkelijk gedeelte van deze toch wel simpele gemeenschap.

hulp (14)

Op de lange terugweg nog een landschapsfoto in een al iets vruchtbaardere  streek.

hulp (15)

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden
Powered door Komento