Bij ons in Brazilië. 203: Nederlandse historische grond (9)

203 4 (Custom) (Custom)Barra Grande is een plek waar de Hollanders ook graag aan land wilden. Het woord 'Barra’ betekent eigenlijk een opeenhoping van zand en andere alluviaanse of aangeslibde elementen bij bijvoorbeeld de instroming van een rivier in de zee. Het zijn in dit geval stromingen in de zandvorming langs de kust. Of gewoon bij alluvium gevormde zandbanken langs de kust.

Al in de 17de eeuw populaire plekken voor inheemse of Portugese vissers die met hun eenvoudige jangada's (houten vlotten) over het ondiepe zeewater bij de riffenreeks kwamen om daar hun netten uit te werpen.

Barra Grande kon gemakkelijk bereikt worden door bij eb 2 kilometer in noordelijke richting te lopen over een behoorlijk vlak strand, altijd geflankeerd door prachtige palmbomen.

203 1 (Custom)

De laatste jaren heeft de zee daar, ieder jaar weer opnieuw, wel behoorlijk huisgehouden en met hoge vloedgolven delen van de huizen vlak langs de zeekant verwoest. Zelfs betonnen trappen en zeewering waren te zwak voor de steeds terugkerende golven. Arme bewoners. Velen zijn ergens anders gaan wonen en hebben hun verwoeste huis of zaak proberen te verkopen. Als voorbeeld de eerste foto van een soort hotelletje dat te koop wordt aangeboden, met de voorkant flink verwoest.

203 2 (Custom)

203 3 (Custom)

203 4 (Custom)

203 5 (Custom)

Alleen bij eb was het mogelijk om via de kust al wandelend de andere kant van het stadje te bereiken, wat wij één keer hebben kunnen doen, maar wel op het getijde lettend voor de terugtocht. Het stadje zelf was wel zo klein dat wij daar weinig van hebben gezien. Alleen een groepje jangada's hoog op het strand opgetrokken in een soort inham tegen wat simpele vissershuisjes aan.

203 6 (Custom)

203 7 (Custom)

Wij hebben wel even een vraag aan onszelf gesteld. Hoe lang zal dit versterkte deel van de kustlijn nog voortbestaan? Is het opgewassen tegen de kracht van het water of moeten de Nederlanders, gespecialiseerd in de strijd tegen het water, weer even overkomen? Ook hier dan de gevolgen van de veranderingen in het klimaat?

203 8 (Custom)

Op de terugweg zagen wij nog een typisch tafereeltje dat wij als slot even willen laten zien. Twee zeer jonge vissers haalden het net binnen dat zij in de zeer vroege morgen een paar meter de zee in hebben uitgezet. Zwaar werk voor die jongens, met voor deze keer een minieme vangst. Één onbeduidend klein 'harinkie', losgeprutst uit de wirwar van een honderd kilo zeewier en hun sleepnet. Het visje werd hoog op het strand gegooid Het zeewier lieten zij gewoon achter op het strand.

203 9 (Custom)

203 11 (Custom)

203 12 (Custom)

203 13 (Custom)

203 14 (Custom)

Met deze fotoreeks sluit ik dan dit laatste vakantieverslag af. Volgende week iets heel anders: de zeer arme en droge streek in het noordoosten van onze staat Minas Gerais, met als hoofdstad Belo Horionte, voor een fotoverslag van een bijzondere reis van mijn dochter Joanna en kleinzoon Ian.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.