Bij ons in Brazilië. 202: Nederlandse historische grond (8)

De namen Maragogi en Barra Grande zullen wel niet voorkomen in de Nederlandse geschiedenisboeken, ondanks dat zij een grote rol hebben gespeeld in de geschiedenis van de Nederlandse kolonie in Brazilië. Gedurende twee jaar of meer vonden er constant veldslagjes plaats tussen de Nederlandse en Portugese troepen daar aan de kust.

Wel de naam van Porto Calvo, waarin de Nederlandse heren van de West Indische Companie (WIC) gedurende verschillende jaren interesse toonden. Het was in die tijd het centrum van de suikerproductie. Vandaar werd de suiker naar Europa geëxporteerd. Nederland wilde, uit eigen belang, ook dat stukje land van de staat Pernambuco afpakken.
Porto Calvo werd dus beroemd door haar rol in de oorlog met de Hollanders. Het was in die eeuw ook de basis van de Portugese expeditionaire troepen en misschien wel hun belangrijkste commerciële tussenpost in dat gedeelte.

deel 9 (1)

De stranden van Maragogi (en Barra Grande; volgende week daar iets over) waren de plaatsen waar de Hollandse mannen meer dan twee jaar aan land probeerden te komen. Zij werden vakkundig teruggeslagen door de Portugezen.

Dat is dus de reden waarom wij hier even op vakantie wilden, om de plekken te observeren. We hebben dat stadje en omgeving driemaal bezocht. Tweemaal via een vier kilometer lange wandeling over het strand en eenmaal, samen met twee aardige vrijgezellinnen van het hotel, per gedeelde taxi, in de vroege namiddag.
Het stadje met 30.000 inwoners leeft van het toerisme en de suikerteelt. De verschillen in rijk en arm zijn groot, wat vooral de derde foto laat zien, met talloze armenhuisjes op de heuvel rechts. Het is ook het verzamelpunt van buggies en schepen, waaronder vissers- en toeristenboten.

deel 9 (9) (Custom)

deel 9 (10) (Custom)

deel 9 (11) (Custom)

deel 9 (12) (Custom)

Een mooi moment was toen de bemanning moest worden overgebracht naar haar vissersboot. Heel krachtig en behendig en met veel routine werd de taak uitgevoerd.
 
deel 9 (13) (Custom)

deel 9 (14) (Custom)

deel 9 (15) (Custom)

Het stadje zelf had weinig te offreren op wat souvenirwinkels en horecabedrijven na en een gezellige strandsfeer. Wat foto's van het stadje en van de drie altijd keuvelende dames.

deel 9 (2) (Custom)

deel 9 (3) (Custom)

deel 9 (4) (Custom)

deel 9 (5) (Custom)

deel 9 (6) (Custom)

deel 9 (7) (Custom)

deel 9 (8) (Custom)

Volgende week gaan wij dus even naar Barra Grande, een andere landingsplek.
Ook de kracht van het zeewater bij een storm zal getoond worden.

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.