Bij ons in Brazilië. 201: Nederlandse historische grond (7)

devakantie.Als ik ergens ben, dan is het mijn gewoonte om de historie van de plek te ontrafelen. Zo ook gedurende onze korte vakantie van een week bij een strandhotel aan de noord-oostelijke kust.

De eigenaresse is de enige overlevende van drie kinderen van een Libanese familie, die een dertig jaar terug een stuk grond kocht rond een klein vissershuisje, omgeven door veel fruit- en vooral kokosbomen. Van die inheemse fruitbomen bestaan er nog enkele en tientallen kokusbomen werden er bijgepland om het bomenverlies bij de bouw van het hotel te compenseren en de plaats een toeristisch aanzicht te geven.

devakantie (1)

devakantie (2)

devakantie (3)

Van het vroegere pand bestaat nog een goed onderhouden, producerende wijngaard en een dubbele bloemenheg. Beide liggen er mooi bij.

devakantie (4)

devakantie (5)

Vier originele fruitbomen staan er nog. Een jacaboom, met grote, aan de boomstam hangende vruchten, die eenmaal rijp, ieder meer dan twee kilo kunnen wegen. Over heel het land verspreid. Twee bomen zijn typisch van die streek: de cashewboom met rijpe vruchten het hele jaar door. Bloemen, eerste vruchtjes en rijpe vruchten op dezelfde tijd. Wie iets meer over de cashewboom wil lezen kan hier terecht. Verder een manguitoboom, met een klein soort mango die in trossen aan de boom
hangt. Het schijnt de lekkertse mango van Brazilië te zijn. Jammer dat zij nog niet rijp waren. Naast de manquitoboom staat nog een tweede mangoboom, genaamd de zwaardmango. Waarom hij deze naam heeft, weet ik niet.

devakantie (6)

devakantie (7)

devakantie (8)

devakantie (9)

devakantie (10)

devakantie (11)

Met een foto van wat zwaardmango's boven het waterpark laat ik nog even een pracht van een waaierplant zien.

devakantie (12)

Tropische bloemen versieren hetzelfde park en geven aan het geheel een feëriek en kleurrijk aanzicht.

devakantie (13)

devakantie (14)

devakantie (15)

devakantie (16)

Tot slot de ruime heliconiastruiken waaruit de bloemen worden gesneden voor de versiering van de receptiehal.

devakantie (17)

Volgende week nemen wij even een kijkje in Maragogi en Barra Grande en bij de leefomstandigheden van de burgers van die twee plaatsen. Zouden er nog afstammelingen van Nederlanders rondlopen?

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.