Bij ons in Brazilie. 199: Nederlandse historische grond (6)

mooi (19) (Custom)Dit keer een serie foto’s van kleine wonderen met één uitzondering. De uitzondering is het beginpunt van wat ik laat zien. Dat komt overeen met mijn persoonlijkheid: ik zie het lelijke eerst en probeer dat weg te werken.

Het lelijke is het zwerfvuil dat bij de naaste buurman op zijn grond ligt, net over de afbakening. En de steeds groeiende vuilnisbelt midden in het palmbomenbos bij het hotel, daar neergestort door de eigenaren van kleine kraampjes iets buiten de hotelgrond.

mooi (1)

mooi (2)

Zwerfvuil irriteert mij bovenmatig. Zelf opruimen was er dit keer niet bij. Wel een praatje met de hoofdmanager, die maatregels zou treffen.

Gelukkig gaan wij gauw over naar de ontdekking van mooie dingen in het zeelandschap, zoals een prachtige paarse zee-egel, die net vóór ons aanspoelde.
En het bijna rationele kunstwerk van een onder het zand levend diertje en het versgroene of multigekleurde zeewier, dat ook meekwam met de eeuwige stroming van de hier tamme golven.

mooi (3)

mooi (4)

mooi (5)

mooi (6)

mooi (7)

En het in elkaar vloeiende bruine of donkergrijze lijnenspel bij het begin van de ebperiode, wanneer het water naar zee terugspoelt. Dat zagen wij ook op een terugreis naar Rio op 10.000 meter hoogte boven in het zand van de woestijn in Mauritanië, maar dan door de Saharawinden veroorzaakt.
En dat verborgen mysterieuze beestje in zijn zelfgegraven holletje onder de grond.

mooi (8)

mooi (9)

mooi (10)

Het heeft maar voor enkele minuten geregend. Het is zo uitzonderlijk dat op deze tijd van het jaar in die regio regen valt dat ik dit moment wilde vastleggen als een moment van vreugde voor de natuur.
De groene natuurbeschildering op het betonnen pad langs de waterkering mag ook tot de schoonheden van die dag gerekend worden, samen met de drie palmboomstammen, die een zware storm hebben overleefd.

mooi (11)

mooi (12)

mooi (13)

Nou weet ik niet of de verrassende en verschillende dierensculpturen, door het kamermeisje uit handdoeken opgemaakt, op deze lijst van schone kleinigheden geplaatst mogen worden, maar voor mij horen ze er wel op thuis.
Zoals ook de bovenaardse wortelgroep op een miniem eilandje in een riviertje. Het stikt daar ook van kleine krabben.
Een van de boom gevallen cashewvrucht heb ik even afgewreven en samen met Rosana geconsumeerd. Het is in dat gedeelte van Brazilië als de appel of peer langs de IJsselstreek. Wel wat zuur en bitter van smaak.
De statige tropische bloemen, de heliconia voor de kenner, bij de ingang van het hotel, behoren zeker tot de mooiste bloemen die er bestaan.

mooi (14)

mooi (15)

mooi (16)

mooi (17)

Wat heeft het kleine hagedisje hier te zoeken? Wat je je ook kunt afvragen van de aangespoelde 'caravelas', die eigenlijk samen met duizenden andere kleurrijke wezens, planten- en vissoorten in het altijd warme water de schoonheid van die totaal andere wereld moet tonen.

mooi (18)

mooi (19)

Na het aanschouwen van deze reeks schoonheden is het tijd voor een tropische verfrisser, niet waar? Even onze benen strekken.

mooi (20)

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.