Bij ons in Brazilië. 198: Nederlandse historische grond (5)

198 7 (Custom) (Custom)Tijdens onze wandelingen langs de stranden in de buurt van ons hotel tussen Maragogi 4 km zuidelijker en Barra Grande 2 km noordelijker komen we ook veel kinderen uit die twee plaatsen tegen en vallen de sociale verschillen tussen hen op.

Kinderen zijn door hun ouders gestuurd om een soort mossel(slak) van onder het strandoppervlak met hun blote voeten omhoog te duwen als een garantie voor en verrijking van hun middageten.
Gelukkig was er ook tijd voor wat spelletjes in het smalle gangetje naar hun huisje, altijd vergezeld door hun wat trieste hond.

198 1 (Custom)

198 2 (Custom)

Anderen, kinderen van toeristen, spartelen in ondiepe wateren, bij eb gevormd langs het strand van Maragogi. Hun ouders liepen langzaam voor hen uit.

198 3 (Custom)

Weer andere inheemse kinderen speelden met aangespoelde roodpaarse zee-egels. Het bruine en magere hondje was hun lieve speelgenoot, ook al moest die niets van Rosana hebben toen zij toenadering zocht.

198 4 (Custom)

198 5 (Custom)

198 6 (Custom)

Twee jongens van 10 en 11 jaar, Juninho en Douglas ('zeg maar Picasso en van Gogh') vroegen ons met een volwassen woordkeuze om twee schilderijtjes te mogen maken. Zij hebben geleerd om plaatselijke karakteristieken met hun vingers te schilderen op een wit tegeltje. Zo jong en al zo bedreven. Zouden zij door een of andere volwassene misbruikt worden die een gedeelte van hun opbrengst in zijn zak steekt? Zou iemand een gedeelte van hun opbrengst opvragen waarmee hij dan ruim de verf en de tegeltjes betaalt? Het is maar een vraag.
Na hun werk liepen ze ieder met hun verdiende 2,50 euro naar wat volwassenen.

198 7 (Custom)

198 8 (Custom)

198 9 (Custom)

De tegeltjes liggen nu als onderzetters op een klein tafeltje in ons binnenhof.

Kinderen zijn overal kinderen. Maar als wij de versierde ruimte zien waar kleine kinderen van de hotelgasten overdag bezig worden gehouden, dan zie je toch weer het sociale verschil in de begeleiding van kinderen.

198 10 (Custom)

Zoals jullie wel weten zijn wij dierenliefhebbers en dus fan van Sint Franciscus. Groot was onze vreugde toen wij zagen dat de eigenaresse van het hotel ook een fan van die heilige is.

198 11 (Custom)

Honden zie je veel langs en op het strand. En Rosana toont voor die soms aan hun lot overglaten dieren een speciale liefde. Een emotionele scène trok haar aandacht tijdens een van onze wandelingen. Wat speelden de baasjes leuk met die geadopteerde hond. Ontroerend mooi.

198 12 (Custom)

198 13 (Custom)

Twee dieren waren een uitzondering. Die hebben zeven dagen aan Rosana echt een moeder gehad. Iedere avond bracht zij hen vlees of vis, gepakt van ons rijke avondeten en verzadigde zij die twee loslopende diertjes. Een lief poesje tussen de tafels en stoelen bij het waterpark en een mager, bruin, wat afgezwakt hondje achter de stoelen bij het strand. Zij had natuurlijk wel wat emoties bij het afscheid nemen na al die dagen van zorg. Wie zal voor hen zorgen? Sommige gasten beloofden haar werk voort te zetten.

198 14 (Custom)

198 15 (Custom)

Zij waste en droogde met natte papieren handdoekjes ook zijn wat aangestoken oogjes.

198 16 (Custom)

Ikzelf zorgde heel laat voor een grotere, moeilijk lopende hond, die maar drie poten had en op het warme strand de nacht doorbracht. Die heb ik verwend met extra grote stukken gebraden of gestoofd gourmetvlees, stilletjes ontrokken aan de rijk bezette tafel van ons avondeten.

198 17 (Custom)

198 18 (Custom)

Loslopende honden zijn talrijk. Mensen die voor hen zorgen zijn gelukkig ook talrijk, zoals wij op onze laatste dag merkten. Hopelijk zullen de vele honden die op het hotel af komen door vrijwilligers gevoed worden met het vele eten dat bereid wordt en gedeeltelijk wordt weggegooid. Door mensen dus die van dieren houden en zo Sint Franciscus in ere houden. De laatste foto is heel vroeg in de morgen vanaf ons balkon genomen.

198 19 (Custom)

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.