Bij ons in Brazilië. 197: Nederlandse historische grond (4)

AAN ZEE (12) (Custom)Tegenover Maragogi, vanaf het strand 6 kilometer de zee in, vlak vóór de riffenrij, ligt een aantrekkelijke plek, waar bij eb tientallen natuurlijke zwembaden met een rijke (onder)wereld aan vissoorten en andere wezens. Die zwembaden trekken honderden  toeristen vanuit heel Brazilië en vooral ook vanuit Argentinië.

Zij komen naar dat stadje om met speciale boten de overtocht te maken en daar in het ondiepe water te zwemmen of met snorkels te aanschouwen wat er beneden het wateroppervlak aan schoonheden leeft.

AAN ZEE (1)

Wij hebben die boottocht niet gemaakt omdat Rosana zich niet veilig voelt op die voor haar schamele schuitjes in het zoute zeewater. Wij brachten de dagen door met in de morgen een acht tot tien kilometer lange wandeling op het altijd zonnige strand en daarna heerlijk bij en op het strand te zitten met wat kokosnootmelk voor Rosana, wat biertjes voor mij en staafjes gebakkken vis op wat schaaltjes voor ons beiden. In de schaduw van één of twee parasols aanschouwden wij het afwisselende strand- en zeeleven. Als de hitte toenam liepen we naar wat overdekte plaatsjes net vóór het hotel, waar de schaduw een grotere plek inneemt (een noodzaak voor mijn intens witte huid) en lazen wat gemakkelijk verteerbare litteratuur. De processie van wat er langs komt kon dan beginnen.

De meest gebruikte vehikels langs de strand daar zijn de catamarans die boottochten maken langs de kust of naar de galés, de natuurlijke zwembaden onder bij riffenreeks.
Verder zie je natuurlijk de hele dag door de buggies, een soort jeep, die met vier passagiers, één naast de chauffeur/eigenaar en drie balancerend op de open achterbank, tochtjes langs en over verschillende stranden maken.


AAN ZEE (2)

AAN ZEE (3)

De typische houten bootjes (jangadas) met het bekende driehoekszeil worden door de wat armere vissers nog veel gebruikt in het noord-oosten van Brazilië.
Het strand vóór het goed bezette hotel is ook de plek waar mannen en vrouwen, met een vlotheid in taalgebruik, klanten voor hun boot-of buggietocht proberen aan te trekken. Mensen die meer van 'nee-antwoorden' moeten leven dan van  financiële winsten.

AAN ZEE (4)

AAN ZEE (5)

Wij hadden ook nog een aardig gesprek met een blonde afstammeling van een  Duitser, die ingepakt als een soldaat van het vreemdelingenlegioen ons een selfiestick wilde verkopen. Later vertelde hij ons wel opgelucht dat hij zijn dagelijkse portie had verkocht.

AAN ZEE (6)

Deze catamaran was ook volgeladen vol. Zou de dame rechtsonder daar zijn uitgestapt?

AAN ZEE (7)

Rosana wilde even zien hoe zo'n typische jangada er uit ziet met een uitleg van de eigenaar. Ook met kleine buggies en minimale motorbootjes proberen mensen hun dagelijks brood te verdienen. Twee wat corpulente dames hadden wat moeilijkheden om, zelfs met helpende handen aanwezig, in die bootjes te klimmen. Kleine problemen die bij navraag naar hun ervaringen tijdens hun tochtje naar de zwembaden wat negatieve commentaren opleverden. ,,Het was soms wel moeilijk voor ons. Je hangt van anderen af.”

AAN ZEE (8)

AAN ZEE (9)

AAN ZEE (10)

AAN ZEE (11)

Het hotdogwagentje kwam iedere dag even langs zonder dat wij iemand gezien hebben die wat kocht. Vader en zoon kwamen elegant te paard langs en pasten echt in het landschap, wat wij niet konden zeggen van de bananenboot die met veel lawaai van toeters en schreeuwende, veel betalende slachtoffers gelukkig bij hun passage een flinke vaart had en zo weer weg was.

AAN ZEE (12)

AAN ZEE (13)

AAN ZEE (14)

Het mooiste schuitje was een jangada, zonder zeil maar met een klein motortje, waarop drie verkopers van cashewnoten ons herkenden vanwege de aankoop van de vorige dag en ons vriendelijk toezwaaiden.

AAN ZEE (15)

Na al die 'ontmoetingen' was het een genade Gods om even bij te komen van al die drukte.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden
Powered door Komento