Bij ons in Brazilië. 193: Grootse kleinigheden rond het meer

meertje 1 (Custom) (Custom)Aan de overkant van het meer stonden al jaren twee mooie in elkaar  gestrengelde bomen. Voor ons en voor velen was dat een symbool van het liefdesleven. Elkaar vasthoudend gingen zij al groeiend samen naar boven. Het was een poetische boom die ons wandelrondje markeerde.

Anneke Zimmerman, onze vroegere buurvrouw in Epe, heeft van een foto van die boom nog een fraai schilderij gemaakt. Een door haar gemaakte copie hangt in het kantoortje van Rosana.

meertje 1 (Custom)

meertje 2 (Custom)
Een paar weken terug zagen wij dat de boom omgehakt was. Er schijnt, na wat navragen, dat er een ziekte in zat. Gelukkig werd er meteen een andere boom voor in de plaats gezet, een recht boompje dat gewoon en eenvoudig het leven symboliseert. Wat er van de vorige boom overbleef waren korte afgezaagde boomstammetjes in de grond, een eventueel bankje voor de vermoeide wandelaar.

Meertje 3 (Custom)

Wij wandelen door. Komen bij de bocht naar links bij een alleenstaande en unieke boom die in de lente exotische bloemen krijgt. Het zijn er maar weinig, maar wel zo schitterend dat ook zij weer de ‘schoonheid van de schepping’ vertalen. Wij dachten ook nog een aapje in een nog niet uitgekomen knop te zien.

meertje 4 (Custom)

meertje 5 (Custom)

Maar wat ik vooral even wil laten zien, is hoe de uitgebloeide en afgevallen bloemen er uit zien. Ik heb er drie opgeraapt. Ook daarin zitten schoonheidslijnen waarbij de mens, als hij die 'resten' goed aanschouwt, weer even boven het materiële wordt geheven.

meertje 6 (Custom)

meertje 8 (Custom)

Wij wandelen verder en zien weer van alles. Zelfs eenden die in bomen kruipen. Een kleine greep uit kleinigheden die groots zijn in hun betekenis voor het natuurlijke welzijn van mens, dier en leven.

meertje 9 (Large) (Custom)

meertje 10 (Large) (Custom)

meertje 11 (Large) (Custom)

(Bovenstaande foto is van Eustáquio Augusto dos Santos, de maker van een blog over het meer en de wezens die er zoal komen)

meertje 12 (Large) (Custom)

meertje 13 (Custom)

meertje 14 (Custom)

meertje 15 (Custom)

meertje 16 (Custom)

meertje (Custom)

Nederland, Drenthe en vooral ons aller Epe zijn mooi, zoals wij persoonlijk weer hebben kunnen ervaren in juli. Ook Belo Horizonte heeft zijn mooie kanten, als je er maar oog voor hebt. Wij mensen worden altijd wel eerst geconfronteerd door het minder mooie. Je ziet in je eigen omgeving het minder mooie eerst. Om dit met een klein persoonlijk moment te verduidelijken.

Als ik ‘s morgens onze honden uitlaat in onze door veel bomen omringde straat, kijk ik eerst bijna onbewust of er zwerfvuil ligt dat door de voetgangers in de straat erboven over de railing naar beneden is gegooid. Het mooie groen van ondergrond en boomkruinen in mij opnemen vergeet ik dan voor enkele ogenblikken. Ik zie de negatieve kant eerst. Dat waar ik bij kan ruim ik even op en de rest laat ik aan de gemeentelijke tuinman over die eens per week de zaak even komt bijhouden. Gauw kijk ik weer naar het groen rondom en boven mij.

Meertje 18 (Custom)
Maar ondanks dit negatieve element kunnen wij ook hier echt genieten van wat er nog van de natuur over is, zeker in onze buurt. Jammer is het dat sommige mensen de natuur gebruiken als een geduldige vuilniscontainer, die alles wat de mens niet meer nodig heeft moet opvangen. Alleen een langdurige bewustwording van de mens kan dit veranderen.
Dit is nog steeds mijn levensdroom en altijd zal dat zo zijn.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.