Bij ons in Brazilië. 191: Superingenieur

foto 7Dat er in het continentale Brazilië duizenden soorten vogels zijn is best te begrijpen. Ze zijn als tropische vogels bekend, vooral door hun kleuren en schoonheid.

Hieronder enkele die ik vanaf mijn veranda hebt gefotografeerd in de begintijd van de vele nu nog groene bessen aan een boom beneden in de tuin.

de superingenieur (1)

de superingenieur (2)

de superingenieur (3)

Andere soorten zullen over een paar dagen ook nog wel verschijnen als het de tijd is voor de pluri-gekleurde saíras die in kleine, maar schreeuwende groepjes onze of hun boom komen bezoeken. Ik zal ze opwachten.

de superingenieur (4)
De mussen beschouwen de bessenboom ook als hun boom, maar dan als camouflageplek voordat zij naar hun nest onder de dakrand vliegen met wat  zachte veertjes in hun bekje als beddegoed voor de het nog ongeboren kleintjes.

de superingenieur (5)

Verder worden wij betoverd door 'onze' lijsters die een uur vóór zonsopkomst met zijn allen gezamelijk, maar ieder op zijn eigen afgebakend terreintje, een concert geven, met melodieën die aan de Nederlandse merel doen denken. De mannetjes zingen net zo lang totdat ze de vrouwtjes in de nesten krijgen, las ik eens in een vogelboek.

de superingenieur (6)

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar waar ik vooral even de aandacht op wil vestigen is een 14 centimeter lang, niet opvallend en wat vaal roodbruin en grijs vogeltje met de populaire naam van graveteiro.

foto 7a(Foto wikipedia)

Dat onbeduidende vogeltje maakt een nest dat zo kunstzinnig ingewikkeld is, dat zelfs een equipe van masters van de TU in Delft het niet zou kunnen namaken. Hier ontmoet je weer de natuur van de overvloed. Een overvloed aan kleine dode takjes (gravetos, vandaar hun naam graveteiro) ligt bijvoorbeeld onder de bomen van 't Hemeltje. Die takjes worden op de juiste grootte gesneden of gebroken en onderaan een grote tak vastgevlochten. In die wirwar van gevlochten takjes maken zij ergens binnenin dan een klein, veilig nestje voor hun eitjes. Het kleine woonvertrek van de kleintjes is wel zo goed weggeborgen in die overvloed van in elkaar gedraaide takjes, dat er geen vijand in kan die hun eitjes of kleintjes kan pakken of ter plaatse kan opeten. Een raadsel is ook om de ingang van de graveteiros te vinden. Dat hoeven wij gelukkig ook ook niet te weten. Als zij het maar weten.
Het nest hangt aan een naar beneden gebogen grote tak van een van onze cipressen naast ons huisje. Het is een reuzenkarwei van ruim drie weken.

de superingenieur (8)

Zij beginnen te bouwen en te vlechten van beneden naar boven. Zij doen er minstens een paar weken over in een onvermoeibaar poot-, kop- en snavelwerk.  Pas een paar dagen terug zag ik voor de eerst ook het vogeltjespaar. Waarschijnlijk het vrouwtje zat op de tak van de tropische uitgebloeide boom aan de overkant van onze straat de zaak te controleren, terwijl het mannetje aan de andere kant op de muur bezig was om wat controle over een 40 cm lang takje te krijgen. Na wat mislukte evenwichtsbewegingen pakte hij eindelijk dat voor hem toch wel onhandige stuk hout ongeveer bij het midden en vloog hij omhoog naar de bovenkant van het lange nest, waar hij in een snel tempo het takje door wat andere takjes vlocht en weer wegvloog om zijn takjesaantal te vermenigvuldigen en zijn dagelijkse taak te vervullen. Het vrouwtje in de boom bleef hem maar controleren en deed niet mee. Tenminste, op dat uur niet. Wat een werk en het schijnt niet op te houden, er komt geen eind aan.

De volgende foto's zijn bij het vallen van de avond genomen. Mijn verontschuldigingen voor het gebrek aan scherpte.

de superingenieur (9)

de superingenieur (10)

de superingenieur (11)

De volgende dag nog een foto genomen, maar het was niet te zien of ze ‘s nachts ook gewerkt hadden, maar dat zal wel niet. Of het vrouwtje met het zware werk haar medewerking ook heeft verleend, heb ik niet kunnen vaststellen.

de superingenieur (13)

Dit is gewoon even een klein en onbeduidend deel van de overvloed in de natuur. Gelukkig de mensen die zich steeds weer laten verassen door deze wonderlijke natuur.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.