Bij ons in Brazilië. 190: Lentebloemen

ipes (7) (Custom)Hier in dit continentale land heb je natuurlijk duizenden soorten bloemen. Bloemen die de mens begeleiden in zijn tocht op deze planeet. En zoals het de uitbundige natuur behaagt zijn er teveel om op te noemen. Vele heb ik al mogen tonen, onder meer hier en hier.

In september, de beginmaand van de lente in het zuidelijke halfrond, komen daar in onze streek vooral bloemenbomen in aanmerking die legioenen amateurfotografen aan het werk zetten om onder elkaar te strijden wie de mooiste en indrukwekkendste bloeiende boom op de plaat kan krijgen.
Ik heb al eens iets geschreven over de Ipê, de nationale boom van heel Brazilië. Mijn volgers kunnen hier opniew die boom in onze stad in verschillende kleuren bewonderen.

Verleden week kwam ik op facebook een verzamelfoto van de verschillende ipêbomen tegen die ik met toestemming op Epernet overneem, zo mooi en indrukwekkend is die.

ipes (1)

ipes (2)

De gele is de meest bekende en de meest voorkomende ipê van het land en op haar hoogtepunt kan zij hele straten en landelijke streken versieren, tot aan het grondtapijt toe. Zij trekt vele toeristen aan die van verre komen om haar te vereeuwigen en de ongrijpbare natuur te bewonderen. Twee ipê-bloemen die aan het uiterste van de nog lege takken bloeien, in twee momenten genomen tijdens een wandeling. Deze bied ik de vrouwelijke lezers aan.

ipes (3)

ipes (4)

In deze column kijken we even naar wat bomen die ook in setember bloeien en zo'n 50 jaar terug aan weerskanten langs onze naburige drukke verkeersader zijn aangepland. Zij zijn ook in onze buurt bekend als een boom die tot de familie van de ipê's behoren. Ik ga de boom niet botanisch beschrijven in al haar bijzonderheden. Dat laat ik liever aan gestudeerde mensen over. In deze column is alleen haar schoonheid die je in deze tijd ziet het hoofdonderwerp. Wandelend vanuit onze rustige straat in de richting van de drukke verkeersweg siert zij de hoek van het hoge flatgebouw van onze buren.

ipes (5)

ipes (6)

Links en rechts van de avenue staan nog verschillende overgebleven bomen te pronken. Ieder jaar echter wordt hun schoonheid verminderd doordat ieder jaar een paar takken worden gesnoeid die de draden van het moderne communicatiesysteem in verwarring kunnen brengen of de elektrische stroom kunnen doen uitvallen.
Het verkeer neemt geen deel aan deze bloemenshow. De piloten racen er onderdoor om zo snel mogelijk van A naar B of van huis naar werk of omgekeerd te komen

ipes (8)

ipes (9)

ipes (10)

Een kleine bijzonderheid tot slot.
Als ik met mijn nogal dure camera een onderwerp in de buurt wil fotograferen, neem ik of Rosana of Luigi mee. Zo veilig is het hier nu eenmaal niet en ik wil graag de psychologische bescherming voelen van hun nabijheid. Zoon Luigi op de laatste foto bij het begin van onze straat laat dat even zien.

ipes (11)

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.