Bij ons in Brazilië. 188: Stormachtig eind van een mooie dag

boom om (10) (Custom)Rosana’s zoon Luigi en zijn vrouw Taísa wonen in Rio de Janeiro. Al meer dan een jaar zijn ze gelukkig getrouwd. Sinds twee maanden delen ze hun levensgeluk met een golden retriever. Bij hen brengt zij heerlijke uren door, vooral gedurende haar twee uur lange dagelijkse uitje bij het mooie en rustige strand en de groene parkstreek Flamengo. Daar liggen aparte hondenuitlaatplaatsen waar hun golden Tetê onder haar soortgenoten al veel vrienden en vriendinnen heeft gemaakt en ook de verschillende ‘ouders’ wat naar elkaar toe heeft gedreven. Honden'ouders' trekken elkaar aan, wat ook op de Renderklippen in Epe/Heerde en elders steevast gebeurt.

boom om (1)

(Een foto van Luigi Calvette)

Omdat op 7 september de onafhankelijksheid van dit continentale land wordt gevierd en deze datum dit jaar op een maandag viel, was het dus een lang weekend. Luigi en Taísa besloten om niet met het vliegtuig hun ouders op te zoeken, maar om met hun auto naar Belo te trekken, een tocht van ruim 450 kilometer. Dan kon hun golden Tetê (het accent op de laatste lettergreep) ook mee. ‘s Maandags in de late middag zouden zij weer terug naar Rio de Janeiro reizen.

Het weer was zeer goed, met alleen wat minder leuke berichten van de meteorologische dienstvoor de zondagavond. ‘s Zondags was bestemd om met hun hond en drone even naar de bossen van 't Hemeltje te gaan. Moeder Ofélia ging ook mee. Rosana en ik bleven in Belo omdat wij bezoek hadden van een nicht uit Brasília.

Toen de zon al hoog aan de hemel stond hebben zij, aldus Luigi in zijn mondelinge verslag, de 40 kilometer afstand overbrugd en stapten zij een paar meter vóór de overdekte garage onder 't Hemeltje uit hun auto. Blij maakten zij meteen al wat rondjes door de tuin en Tetê was door het dolle heen, maar daar is zij dan ook nog een pup voor. Luigi raakte zelfs zijn lievelingsobject, zijn drone, niet eens aan.

Op een gegeven moment werd besloten een iets grotere tocht door de bossen en langs de twee beken te maken en Tetê was natuurlijk de hoofdpersoon in die wandeling. Zij was het middelpunt. Alles moest  rond haar gebeuren. Zij moest ook van alles leren: over een beekje springen of een stok ophalen of gewoon voor hen uit rennen. Het waren rijke hondenuren en de drie baasjes deden van alles om die flink groeiende teef van alle kanten te verwennen.

boom om (2)

boom om (3)

boom om (4)

boom om (5)

Tegen half vijf gingen zij weer op 't Hemeltje aan, hun hond aan de lijn. De zon was al aan het verdwijnen achter de Moedabergen. Zij gingen nog even de inwendige mens wat aansterken voordat zij aan de terugtocht zouden beginnen. Hun oververmoeide hond zou nog wat uitrusten of zelfs slapen op de bank.

boom om (6)

boom om (7)

Opeens gebeurde het. Zonder dat zij het binnen in de gaten hadden, trok een kleine windhoos over het condominium en langs 't Hemeltje, vergezeld van wat regen. Dat ging gauw over in een plensbui met harde en ronddraaiende windstoten. Het luide gekraak van een gebroken boom vergezeld van een  indrukwekkend lawaai van vallende takken deed hen naar de voordeur en het raam van de biblioteek rennen. Zij zagen bewegende bomen die in de stromende regen als watersproeiers te keer gingen. Beneden lag hun wagen bedolven onder groene takken. Het bovenste stuk van een hoge cipres was met takken en al als een lucifershoutje afgebroken en achter op hun auto gevallen.  De gevolgen hadden erger kunnen zijn als dat stuk boom midden op hun auto was gevallen. Nu was hun achterruit wel aan diggelen met minimale stukjes glas overal over de achterbank en zaten wat deuken in de auto en overal krassen. Zij gingen in de regen natuurlijk naar beneden om een kijkje te nemen en de schade vast te stellen. Zij konden wel in de auto komen, maar de uitweg was versperd. Zij konden niet naar huis. Het licht viel ook uit en alles moest in het donker of met koplampenlicht geregeld worden. Een heel drama voor die jonge onervaren mensen. Tetê bleef rustig door alles heen.

Gelukkig waren er goed bevriende buren aanwezig die ze er bij haalden. Met veel noeste samengevoegde handenarbeid en twee stompe zagen hebben zij dat stuk boomstam los gemaakt van de takken en weggetrokken. De takken aan de zijkant gegooid om tenminste de doorgang vrij te maken. Met een veger het dak van de auto wat aangeveegd. Pas tegen negen uur ‘s avonds kwamen zij in Belo aan.

De volgende foto's genomen door Luigi en Taísa laten het kleine gezinsdrama even zien.

boom om (8)

boom om (9)

boom om (10) (Custom) (2)

boom om (11) (Custom)

Natuurlijk is dit maar een klein ongelukje in vergelijking met de vele narigheden en rampen op onze planeet die dagelijks op ons tv-scherm verschijnen. Ergens horen ze wel bij een normale ervaring in ons bestaan, maar de eerste keer vergeet je nooit meer. Die nalatigheid zullen zij ook niet gauw herhalen. Dit jonge stel was weer een onvergetelijke ervaring rijker.

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.