Bij ons in Brazilië. 184: Politiemacht in stadions

voetbalpolitieEen tijdje geleden werden in verschillende Nederlandse steden voetbalwedstrijden afgelast omdat de landelijke politie acties ondernam voor een betere cao. Mijn bezoek aan stadion Mineirão was een mooie gelegenheid om eens te kijken hoe de politie bij voetbalwedstrijden in Belo Horizonte optreedt.

De politie in Brazilië bestaat uit twee onderdelen. De burgelijke politie die belast is met onder meer vooronderzoek van misdaden. De ‘hogere’ leden dragen, op een insigne na, geen uniform. De ‘lagere’ leden herken je aan hun zwarte uniformen. De militaire tak zorgt voor de daadwerkelijke bescherming van de burgers. Deze is militaristisch georganiseerd, met alle bekende militaire rangen tot aan kolonel.  

Toen ik op Vaderdag een ticket voor de wedstrijd Cruzeiro tegen Palmeiras kreeg aangeboden, heb ik mijn ogen goed de kost gegeven en het politieoptreden en veiligheidssysteem in de Mineirão in mijn onderzoek opgenomen. Hoe gaat dat hier in zijn werk? Hoe zit het systeem in elkaar? Worden er grote aantallen politieagenten opgeroepen en andere vragen.

Ik beperk me wel tot het stadion op zich. Op weg er naartoe heb ik zo langs de route wel agenten van de militaire politie gezien die op bepaalde punten in kleine groepjes met snelle voertuigen de twee voornaamste toegangswegen controleerden.

Wat mij opviel was dat in het stadion maar weinig politiemannen de orde garanderen. Die waren echter ook wel zo zwaar gewapend en uitgerust, dat alleen maar het zien van deze mannen de moed van eventuele oproerkraaiers, ophitsers of hooligans tot het nulpunt gedaald zal worden.

Er stond op de open ruimte rond het stadion een klein groepje met politiehonden aan de lijn die al bij een benadering flink begonnen te blaffen. Dochter Joanna, een expert in hondengedrag, probeerde toenadering te zoeken, maar werd niet alleen door de blaffende honden teruggedrongen, maar ook door de hard uitgesproken vermaningen van de baasjes.

voetbalpolitie (1)

In het stadion liepen op iedere ovalen gang rond het veld in het betonnen bouwwerk groepjes zwaarbewapende politiemannen die met strenge en onbewogen gezichtsuitdrukkingen de zaak moesten controleren. Zij konden ook op ieder moment door de veiligheidsmensen van het stadion of zelfs door supporters opgeroepen worden, wat wij zelf hebben kunnen zien bij een klein, onbenullig incident een paar rijen voor ons.

Het gedeelte waar onze stoelen stonden, was beneden met een lage glazen wand afgescheiden van de tribunes daarvoor. Wie op de eerste rij zat, moest gedeeltelijk door het driedubbele glas het veld op kijken en had dus niet zo'n goed zicht op het spel. Dat vonden ook twee wat gezette mannen, die op een gegeven moment gingen staan. Mannen en jongens en zelfs meisjes en vrouwen in de rijen achter hen begonnen wat te brommen. Dat gemopper ging langzaam over in een scheldpartij waarbij woorden gebruikt werden die niet te vertalen zijn, samen met een bos van opgeheven middelvingers. De twee mannen waren echter niet onder de indruk van al die mensen en woorden achter hen en scholden terug. Een supporter, in wie ik een bekende journalist herkende, stond op en liet weten dat hij de politie erbij zou halen. Ik zat op de hoek naast de trap. Even later daalden vier politiemannen langs mij de trap af in de richting van de twee nog steeds staande mannen. Ik schrok van hun bewapening. Indrukwekkende helmen en zwaar geschut in hun handen. Het was of zij een bom tot ontploffing gingen brengen, zo zagen zij eruit. Gelukkig waren het goed voorbereide mannen en spraken ze bijna onhoorbaar wat met die twee 'lastpakken'. En zij kregen het aardig goed voor elkaar, want de kerels gingen zitten. Het publiek klapte uit dankbaarheid voor de (gewapende) macht.

De politie was nog niet weg of één van die twee kerels ging op de achterleuning van zijn duurbetaalde stoel zitten en belemmerde, in wat mindere mate, het zicht van de supporters daarachter. De journalist ging weer achter de politie aan, die bij het tweede contact waarschijnlijk wat strengere taal gebruikte, want de mannen gingen en bleven eindelijk zitten.

voetbalpolitie (2)

voetbalpolitie (3)

voetbalpolitie (5)

Een andere taak van de politie was om de scheidsrechter te beschermen als die een beslissing had genomen die één van de twee partijen niet behaagde. En dat gebeurde op het eind van de eerste helft. Het was 1 tegen 1 en in de 43ste minuut van de eerste helft was Cruzeiro in de aanval. De bal werd tegengehouden door de rechterhand van de Palmeirasback. Penalty volgens de 'Cruzeirenses' en toeval door de 'Palmeirenses'. Een oponthoud van enkele minuten. De penalty werd tenslotte genomen, maar de keeper pakte de bal in de linkerhoek. Het bleef dus 1-1.

Wel moest de referee bij rust onder zware politiebescherming het veld  af. Niet dat er met stenen naar hem gegooid zouden worden, maar het stadium zit vol met losse dingen. Ik denk dan nog eens niet aan plastic bekertjes vol met urine, die eens als wijwater over tegenstanders gegooid werden.

voetbalpolitie (6)

voetbalpolitie (7)

Dus weinig politiemensen in het stadion zelf. In de voetbaltempel zijn het vooral eigen ingehuurde veiligheidsmensen die alles in de gaten houden. Die bij de ingangen de mensen via een lichaamsscan controleren en die tijdens de match met de rug naar het spel de toeschouwers op de tribunes in de gaten houden, zoals de volgende foto laat zien. Zij hebben een geel jack aan boven hun eigen kleding.

voetbalpolitie (8)

Dus als slot kunnen wij stellen dat er maar weinig politiemensen zijn in het stadion zelf. Meer manschappen zijn er natuurlijk te zien op de toegangswegen, als een preventieve maatregel. Zelden komen zij in actie.

Ik heb wel met al die mensen te doen in dit tropische land. Vanwege eventuele raddraaiers moeten er veel mensen zwaar bewapend en met dikke kleding de weg op of moeten een twee uur naar toeschouwers kijken zonder ook maar iets van het spel te mogen zien.

Voetbal dreigt een religie te worden of is dat, vooral in Brazilië en andere Zuid-Amerikaanse landen, al. Maar deze vrijheid van religie hoeft niet gewaarborgd of beschermd te worden, maar als het moet in de kiem worden gesmoord. Daar hebben wij dan de militaire politie voor.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.