Bij ons in Brazilië. 183: Vaderdag in stadion de Mineirão

cruzeiro (14) (Custom)Zondag 8 augustus was het hier in Brazilië Vaderdag. Van mijn lieve vrouw kreeg ik een fijn etentje. Van haar en mijn kinderen felicitaties via allerlei kanalen. En van mijn dochter Joanna Angélica, mijn schoonzoon Marcus en (klein)zoon Ian een ticket voor de wedstrijd van ons Cruzeiro tegen Palmeiras uit Sao Paulo. Zij zijn trouwe supporters van Cruzeiro. Ik ook, maar wat afstandelijker.

Het spel zou in de 'Mineirão' plaatsvinden. Bijna alle voetballiefhebbers in Nederland hebben verleden jaar in  de halve finale van de wereldkampioenschappen voetbal Brazilië tegen Duitsland zien spelen. Of beter: Duitsland tegen het onherkenbare Brazilië. En dat werd een wereldberoemd drama van 7-1. In dit stadion dus.

Het stadion was eerst een ovaal betonnen gevaarte uit 1965 waar je op harde betonnen trappen moest gaan zitten. Het bood toen plaats aan 110.000 toeschouwers. Voor de eerste en (ik dacht toen) laatste keer heb ik dat 'heiligdom' betreden in 1967, toen mijn club Cruzeiro het beroemde Santos met Pelé met 6-2 naar huis stuurde.

cruzeiro (1)

De tweede keer was dan op Vaderdag. Joanna, Ian en zijn zus zouden ook meegaan. Dus het werd een echt familieuitje. Rosana bleef thuis. Ik vond het wel een goed idee om die plek, na de renovatie, weer eens van binnen te bekijken en de hele sfeer van de onstuimige Cruzeirosupporters mee te maken, ofschoon schoonzoon Marcus wel opmerkte dat het dit keer geen uitverkocht stadion zou worden. Misschien een kleine 25.000 toeschouwers, waarin hij gelijk kreeg.
Dus opgewekt gingen wij vroeg weg. Alleen rond het stadion was het wat drukker met in blauw gestoken supporters die zich in een feestelijke sfeer naar het stadion begaven.

cruzeiro (2)

Wij parkeerden de auto in de overdekte ruimte onder en rond het stadion. Bij de trap naar boven werd al een soort lichaamsscan uitgevoerd door een stevige man en vrouw van de veiligheidsdienst. Eenmaal boven liepen wij opgewekt richting ingang B, de speciale ingang voor de clubleden, waar Marcus stoelen had gereserveerd. We hadden alle tijd, zodat we ook de buitenruimtes wat konden verkennen. Ik was wat overdonderd door de geweldige oppervlakte gecreëerd boven de ondergrondse parkeerruimte. We genoten van de mooie ligging.

cruzeiro (3)

cruzeiro (4)

cruzeiro (5)

cruzeiro (6)

Een uur voor het begin van de wedstrijd gingen wij pas naar binnen, met weer een lichaamscan. Niets mag naar binnen: geen etenswaren, geen blikjes, geen paraplu’s en zo meer; alleen je portemonnee.
Na zeven trappen kwamen wij bij ons gedeelte met gereserveerde stoelen en eerlijk, ik wist niet dat de ruimte die zich vóór mij uitstrekte zo groot was. De volgende foto's van het nog bijna lege stadion zullen daar wel een beeld van geven. Er kunnen 60.000 bezoekers in.

Vóór de wedstrijd werd het Braziliaanse volkslied ‘gedraaid’ met de tekst op de twee grote schermen. Bijna niemand zong mee en het respect of gebrek daaraan viel mij wat tegen. Er heerste wel een uitbundige feeststemming. Het voetballen op zich viel mij ook wat tegen, maar gelukkig voor de ‘Cruzeirenses' wonnen wij wel, ook al misten wij een penalty toen het 1-1 was. Ergens in de tweede helft werd de winnende goal gemaakt na een mooie voorzet van een invaller.

cruzeiro (7)

cruzeiro (8)

cruzeiro (9)

cruzeiro (10)

cruzeiro (11)

cruzeiro (12)

Trotse vader en Opa.

cruzeiro (13)

cruzeiro (14)

Het werd eindelijk 2-1. Kleinzoon Ian neemt al wat juichkreten over. Ik hoop niet dat de geste van de bovenstaande jongeman een gewoonte van hem zal worden, al zal hij dat toch ooit wel eens aanleren.

cruzeiro (15)

cruzeiro (16)

Het werd dus een speciale Vaderdag. Ik houd van voetballen, was in mijn jongensjaren een snelle rechtsbuiten, maar nu ben ik een meer op de achtergrond blijvende supporter.
Na deze tweede keer zal ik voorlopig de 'Mineirão' niet meer betreden. Ik ontvlucht massabijeenkomsten, die onvoorzienbaar en onvoorspelbaar zijn.

Ik bewonder echter de grootsheid en schoonheid van het stadion. En bij thuiskomst mijn schone diva.

cruzeiro (17)

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.