Bij ons in Brazilië.182: Belo Horizonte groeit

concertzaal (12) (Custom)Iedere stad die een beetje wil meetellen in de culturele wereld heeft zijn eigen concertgebouw of theater. Mooie en indrukwekkende schouwburgen geven aan de stad een zekere beroemdheid die vooral de culturele upper ten waardeert en door de bevolking of een deel daarvan als essentieel wordt beschouwd.

Epe is (nog) een dorp en heeft, in tegenstelling tot (de Heerd in) Heerde, nog geen theaterzaal, las ik één dezer dagen in een artikel van Dick van der Veen in Veluweland. Epe heeft wel een mooie concertzaal gelegen in het midden van het dorp, de Grote Kerk, met haar klankvolle akoustiek.

De stad waarin Rosana en ik wonen, Belo Horizonte, de hoofdstad van de staat Minas Gerais, had al de beschikking over een grote en moderne schouwburg, 'o Palácio das Artes'. Hieronder een foto van dat gebouw, waarin allerlei soorten kunstexpressies, vooral toneel- en muziekuitvoeringen, worden uitgevoerd en dat plaats biedt aan 1700 personen.

concertzaal (1)

Belo beschikt nog over vele, maar kleinere theaters en concertzaaltjes, ieder met een akoustiek die echter niet altijd past bij klassieke muziekuitvoeringen.

Al vanaf 2008 werd door het actiecomité van het stedelijk philharmonisch orkest geld bij elkaar gebracht voor een eigen muziekzaal, met de laatste snufjes van de moderne akoustiek gebaseerd op een binnenafwerking in hout, die aangepast kan worden aan de verschillende soorten muziek die daar ten gehore worden gebracht.

concertzaal (2)

Op 28 februari dit jaar, na zeven jaar van creatief bouwen, werd daar het openingsconcert gehouden voor een selecte groep van 1400 genodigden die op comfortabele stoelen een uitvoering van de tweede symfonie van Mahler konden aanhoren.

Wij waren net terug van een kort reisje naar Nederland toen zoon Alexander en zijn vrouw Rosana en mij uitnodigden om op 3 en 10 juli daar een concert bij te wonen met werken van Sergei Rachmaninoff en andere vooral hedendaagse componisten.

Wij waren nog wat moe van de overgang van Nederland/Epe naar Belo, maar toen wij merkten dat het tweede en derde pianoconcert van die grote Russische componist in de nieuwe muziekzaal uitgevoerd zouden worden, met één van de bekendste Braziliaanse pianisten Arnaldo Cohen aan de vleugel, hebben wij blij zijn uitnodiging aangenomen. Dan konden ook wij even kennismaken met deze nieuwe moderne muziekzaal.

concertzaal (3)Gelukkig konden wij net voor de muziekzaal een plaatsje vinden om te parkeren. Het was niet druk, wat vooral mij opviel. Klassieke muziek is niet zo populair als in Nederland. Het was ook wat aan de dure kant, ofschoon wij ouderen maar de helft betaalden, een kleine 8 euro.
Het gebouw is vooral van de binnenkant indrukwekkend. Grote rode en met vogelfiguren versierde tapijten bedekten de zoldering van de ruime ingang.

Panoramaliften brachten ons naar de hoogste etage, waar onze genummerde plaatsen gereserveerd waren. Vanaf een behoorlijke hoogte keken wij op de ruime orkestruimte voor de ongeveer 100 orkestleden, met daarachter de geïmporteerde moderne houten stoelen voor het koor.

Er heerste een ingetogen en bijna sobere sfeer van eerbied. Zo'n zaal heeft bijna de karakteristieken van een kerk. Er wordt zacht gepraat en met veel interesse in het programaboek gekeken en er worden wat commentaren uitgewisseld.

Het muziekprograma werd vlekkeloos uitgevoerd door het uit vele nationaliteiten bestaande orkest. Wij genoten, vooral van de romantische muziek van Rachmaninoff met zijn lange melodische lijnen en steeds wederkerende thema's. Natuurlijk is mijn gehoor beter aangepast aan melodische lijnen dan aan de moderne muziek van eigentijdse componisten zoals Schöenberg en Dutilleux, maar ook dat is vaak even wennen aan een toch wel verborgen schoonheid. Het waren mooie en cultureel rijke avonden voor ons, muziekliefhebbers. En wie is dat niet?

Een fotoimpressie van wat wij zagen.

concertzaal (4)
concertzaal (5)

concertzaal (6)

concertzaal (7)

De volgende foto's zijn van tijdens de pauze.

concertzaal (9)

concertzaal (10)

concertzaal (11)

concertzaal (13)

concertzaal (14)

concertzaal (15)

Op 14 augustus gingen wij voor de derde keer naar die moderne, maar toch wat koude zaal. Het hele concert was gewijd aan Beethoven met onder meer zijn vijfde symfonie, plus het pianoconcert nummer 5.

Het was een melodierijke Beethovenavond. De zaal was uitverkocht. Klassieke, melodierijke componisten trekken meer toehoorders dan mo-dern klassiek.

Wij denken er nu serieus over na om een seizoenkaart aan te schaffen.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.