Bij ons in Brazilië.179: Een vluchtig bezoek aan Nederland (2)

foto 8 (Custom) (Custom)Er zijn Epenaren die graag willen dat Vaassen bij Apeldoorn wordt getrokken. Velen voelen zich achtergesteld of hebben misschien wel wat jaloezie omdat Vaassen een kasteel rijk is.

In het verleden  trokken veel Vaassenaren naar Apeldoorn, zoals ook mijn zwager Harry en zus Annie, die al meer dan vijftig jaar in Kerschoten wonen en in die wijk één van de oudere stellen zijn.
Kerschoten is een mooie wijk. Volgens mij de mooiste wijk van het dorp Apeldoorn, omdat er een goede 50 jaar geleden aan ruimte is gedacht. Veel parken en vijvers liggen verspreid tussen de rijen ruime woningen, die net weer een renovatie achter de rug hebben.
Zus Nel en zwager Aad brachten ons vanuit Eext, Drenthe, weg. Natuurlijk gingen wij over Epe, waar wij in alle stilte en dankbaarheid even de graven van ouders en broer Jan en enkele bekenden wilden bezoeken. Het kerkhof heeft een mooie sfeer en is niet luguber zoals vele kerkhoven in Brazilië. De tuinaanleg is voortreffelijk en alles symboliseert de mysterieuze eeuwige rust.

foto 1 (Custom)

Over de oude weg dan naar Apeldoorn. Niemand jakkert, het viel mij gewoon op dat het verkeer rustig rijdt. Wij konden door het centrum van Vaassen rijden op onze weg naar het zuiden. Ook daar is de schop in de dorpskern gegaan. Ik kende het dorp bijna niet meer terug. Veel mij bekende panden zijn wel zo veranderd, dat je je in een andere wereld bevindt, met een vreemde architectuur.

Het duurde niet lang voordat wij door de voorkamerruiten van zus An weer het mooie uitzicht op het gazon en park ervoor konden bewonderen. Ook zag ik in de achtertuin de trouwe bezoeker op het vogelhuisje.

foto 2 (Custom)

foto 3 (Custom)

Wat kun je in Nederland toch fijn en rustig wonen. Het winkelcentrum is volledig en dichtbij en alles kan per voet gedaan worden, wat voor de veelal oudere mensen een hele uitkomst is.

Wij bleven twee volle dagen bij hen en het weer werkte mee. Het was zelfs warm te noemen en wij waren meer buiten dan binnen. De ruime tuin zat vol met de meest exotische bloemsoorten. Wat moet er veel bijgepraat worden als je elkaar twee jaar niet hebt gesproken.

foto 4 (Custom)

foto 5 (Custom)

Dezelfde dag nog weer even terug naar Vaassen, waar een bekende zaak een soort opruiming hield en dus interessant kon zijn voor mijn vrouw Rosana.
Terwijl zus An en Rosana de winkel afstroopten naar leuke dingen, dronken wij mannen koffie met een koekje, een aanbod van de zaak voor klanten en toeristen. En zo leer je daar dan ook nieuwe mensen kennen. Ik wilde natuurlijk de verhoogde molen zien en wat daar aan horecabedrijf is binnengetrokken. Het geheel zag er goed en gastvrij uit. De wereldwinkel werd bezocht en natuurlijk ging een klein aandenken mee voor ons Veluws hoekje thuis in Belo Horizonte.

foto 6 (Custom)

foto 7 (Custom)

foto 8 (Custom)

foto 9 (Custom)

foto 10 (Custom)

In de avond nog wat gewandeld met de hond van de buurvrouw en twee zweefvliegtuigen van Teuge bewonderd die in grote rondes naar elkaar toe vlogen in de blauwe lucht. De parken zijn bij het vallen van de avond mooier dan in het felle zonlicht overdag. Wat mooie bloemen trokken de aandacht van Rosana.

foto 11 (Custom)

foto 12 (Custom)

foto 13 (Custom)

foto 14 (Custom)

foto 15 (Custom)

De volgende dag, hadden wij vieren een kleine familiereünie met wat nichtjes, dochters van mijn overleden broer Jan, in een vakantiehuisje aan de Langeweg iets ten oosten van de kruising met de Woesterbergweg in Emst. Je zit daar midden in een wat verdund bos. Van elf tot zes wat familiezaken afgehandeld  en wat bijgepraat onder het genot van wat meegebrachte hapjes en drankjes. Een serie familiekiekjes gaat mee naar Brazilië.

En zo was dan de tweede dag weer rustig verlopen.De volgende dag kwam Jan Stenvert ons tegen het middaguur ophalen en zouden wij dan tweeënhalve dag Epe gaan vieren, voordat wij weer terugkeerden naar onze dieren in Belo.
Daarover volgende week.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.