Bij ons in Brazilië. 178: Een vluchtig bezoek aan Nederland (1)

Drenthe (12) (Custom)Op 23 juni kwamen wij wat vermoeid op Schiphol aan voor een kort bezoek van acht volle dagen aan familie en vrienden.

Zus Nel en zwager Aad kwamen ons vanuit het noorden van Drenthe, waar zij een vakantiehuisje hebben, ophalen. Zij hadden speciaal voor ons een verassing in petto. Zij wilden ons via de Afsluitdijk naar Eext brengen, een esdorp in het Drentsche Aa-gebied. Wij hadden nog nooit dat Nederlands waterwonder van de Afsluitdijk gezien. Onze reis begon dus goed, al waren wij al zestien uur onderweg geweest van Belo Horizonte naar Amsterdam, via Lissabon.

Langs Zaandam en Hoorn gingen wij richting het noorden. Grote vierkante boerderijen versierden het vlakke land van West-Friesland. Opeens dook het sluizenproject voor ons op, met de daar versmalde autoweg. Wij reden langzaam over dat rechte stuk weg totdat wij er even uit konden om onze benen te strekken, het monument te bekijken en even naar de kant van de Noordzee te gaan over de voetbrug over de verkeersader. Er woei een flinke wind en alles voelde koud aan, maar dat kon ons entusiasme niet verminderen. Ik was maar wat trots op mijn vaderland en zijn strijd tegen het water.

Drenthe (1)

Drenthe (2)

Drenthe (3)

Eenmaal in Friesland gingen wij via Sneek, Groningen-Zuid en Zuidlaren naar het kleine esdorpje Eext. In het bungalowpark de Eextkoele betraden wij het huisje dat twee dagen ons centrale punt van wat uitstapjes zou worden.

Heerlijke dagen en de ene ontdekking na de andere. Een pracht van een streek met boerderijen die ‘goed in de verf zaten’, zoals mijn vader altijd zei van goed onderhouden huizen. Het leek mij dat vroeger de stukken bouwpercelen en boerderijen van boven door elkaar uitgestrooid werden rond de brink en zo het dorpspatroon met bochtige straatjes bepaalden. Een ware verassing voor mij.

Natuurlijk trokken ons vooral de oeroude bossen van de streek met honderden kilometers lange fiets- en wandelpaden. Wij kozen voor een korte wandelroute in de buurt met de mooie naam Simon de Spechtroute, speciaal uitgezet als educatieve wandelroute voor kinderen. Wij voelden ons ook als kinderen en probeerden bij iedere viersprong de aan bomen geknevelde spechten te ontdekken, die ons dan de juiste richting aanwezen.

Drenthe (4)

Drenthe (5)

Drenthe (6)

Ook deden wij al de opdrachten, die de kinderen kunnen doen bij genummerde paaltjes, al zullen zij de laatste wel aan hun vaders of leerkrachten hebben overgelaten.

Drenthe (7)

Wat ook onze aandacht trok, waren de vele genummerde nestkastjes voor de overeenkomende vogels en een speciaal hotel voor de vele insecten in die streek.

Drenthe (8)

Drenthe (9)

De volgende dag een autotochtje naar het Balloërveld waar de grote kudde schapen afwezig was en ver weg o.l.v. de oudste zoon van de herder in de omgeving van hun nieuwe stal liepen te grazen. De schaapherder/vader werd wat emotioneel toen ik hem vertelde van het overlijden van Teun Niesing, onze vorige herder van de Renderklippen, wat hij dus niet wist.

Drenthe (10)

Drenthe (11)

Natuurlijk ook wat uitstapjes gemaakt naar de naburige plaatsen Gieten, Annen en Rolde voor wat boodschappen. Ondertussen konden wij zo te voet die drie esdorpjes even bekijken. Vooral de molens kregen onze waardering.

Drenthe (12)

Drenthe (13)

De natuur op de Hondsrug en het gebied van de Drentsche Aa is grotendeels bestemd voor wat veeteeld, graangewassen en vooral aardappelteelt voor de productie van aardappelmeel. De landbouwgronden liggen van elkaar afgescheiden door grote stukken oude bosbouw en 'woeste' heide- en graslanden, die vooral fietsers aantrekken.
Het land van Bartje is een mooi en oud land met een heel eigen karakter.
Wat impressies.

Drenthe (14)

Drenthe (15)

Drenthe (16)

Drenthe (17)

Drenthe (18)

Drenthe (19)

Drenthe (20)

In de koele lucht van de avond konden wij genieten van een egel die iedere avond in alle kalmte even pindakaas uit een potje kwam nuttigen. Naast de verschillende bekende vogelsoorten, was ook de specht aanwezig. Twee eekhoorns waren ook vaste bezoekers van hun huisje.

Drenthe (21)

Drenthe (22)

Drenthe (23)

Na twee nachten moesten wij afscheid nemen van dat stukje Nederland. Via Epe, met een bezoek aan het kerkhof aan de Tongerenseweg, gingen wij naar Apeldoorn waar in Kerschoten mijn zus An de scepter zwaait. Het eerste deel van ons korte bezoek zat erop.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.