Bij ons in Brazilië. 177: Pituka op bezoek waar alles begon

foto 4 (Custom) (Custom)Om deze column beter te begrijpen, ga ik eerst even verwijzen naar een vroegere column waarin het drama van Pituka beschreven staat. De nieuwbouw achter ons flatgebouw komt over een paar weken op het hoogste punt. Rosana en ik zijn even gaan kijken en hebben even bijgepraat met de opperbaas en wat bevriende arbeiders. We namen Pituka mee.

foto 1 (Custom)

Blij rende Pituka de trappen op achter in onze doodlopende straat. Natuurlijk wel aan de riem. Zij kent de buurt goed en misschien zou zij anders vrij de kans wel willen pakken om haar eigen weg te zoeken en zo in de naburige favela’s te verdwijnen. Rosana had wat moeite om haar bij te houden.

foto 2 (Custom)

Eenmaal boven zagen wij pas goed dat de bouw flink de lucht in schoot, al is het bouwritme hier veel langzamer en rommeliger dan in Epe; tenminste, wat ik dankzij de reportages op Epernet van de Marktwand heb gezien.

foto 3 (Custom)

Het weerzien van Pituka en haar vroegere verzorgers was heel vrolijk en zij wist niet hoe in die stofboel haar blijheid te uiten. Zij rolde over de grond waar haar twee grote vrienden en vroegere verzorgers probeerden haar te aaien en van alle kanten liefkoosden. Het was ook voor hen een blij weerzien. Rosana liet hen de littekens zien van de operaties.

foto 4 (Custom)

foto 5 (Custom)

foto 6 (Custom)

Er waren veel nieuwe arbeiders die de eerste uren van de bouw niet hebben meegemaakt en dus het hondje niet kenden. Zij vonden de hele theatershow van de met stof bedekte Pituka wel mooi en intrigerend.

foto 7 (Custom)

Ik maak van deze gelegenheid gebruik om in enkele foto's te laten zien hoe zij hier bouwen en hoe een bouwput eruit ziet. Misschien interessant voor de bouwers in Epe.

foto 8 (Custom)

foto 9 (Custom)

foto 10 (Custom)

Zoals blijkt uit sommige foto's, zijn de veiligheidsvoorschriften nogal scherp. Ze hebben daar een extra veiligheidstechnicus rondlopen die toekijkt of alle arbeiders zich aan de regels houden en vastgebonden zijn als zij werk op een gevaarlijke hoogte moeten verzetten. Het bouwwerk is ook omkleed in een groot blauw net. Niets van boven valt op de grond, al moest ik net als iedereen wel een helm dragen.

Het uitzicht geeft een heel mooie en karakteristieke indruk van de omgeving. De favela op de achtergrond en het meer en de blauwe gezondheidspost tegenover de hoofdingang.

foto 14 (Custom)

De arbeiders hebben de beschikking over een geïmproviseerde kleedruimte met douches en een eetzaalje, allemaal vervaardigd met overgebleven stukken hout.

foto 15 (Custom)

Tot slot een foto van de schrijver met de opperbaas en onze Pituka tevreden kijkend naar de fotograaf Rosana.

foto 17 (Custom)

Toch wel opgelucht ging Pituka weer terug naar haar tegenwoordige thuis, naar mensen en dieren die haar volledig en liefdevol als een nieuw gezinslid hebben aangenomen en aanvaard. Op de terugweg trok zij steeds harder aan de riem. Zij wilde dolgraag naar haar nieuwe huis en was misschien wel blij dat zij niet werd teruggebracht naar de plek waar zij haar pijnlijke moedertijd had doorgebracht.

Blij en tevreden kan zij nu bij ons haar hondenleven leven.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.