Bij ons in Brazilië. 171: Late Koningsdag

koningsdagHet is zondag 31 mei wanneer ik iets schrijf over ons Koningsfeest van gisteren, 30 mei. Het is wel het eind van de meimaand, maar nog net niet van de voorjaarsfeesten in Nederland. Daar staan de vrijheidsfeesten van begin mei en de koningsfeesten van eind april centraal.

Eind april  heeft het consulaat wel wat Nederlanders op uitnodiging bij elkaar gekregen om een soort koningsavond te vieren in een nachtclub, maar de stemming daar was niet intiem genoeg om die bijeenkomst echt onze  Koningsdag te noemen. Iedereen betaalde zijn eigen dure consumpties en er waren veel andere gasten, die niets met die ‘viering’ te maken hadden. Nee, daar was niet de blijde en zingende sfeer van onze centrale kolonie, of wat daarvan nog is overgebleven.

Dus een lid van onze groep stelde zijn feestzaal naast zijn huis in een villapark ter beschikking om daar alsnog die dag te vieren. Dat kon om persoonlijke redenen alleen op 30 mei. De meeste Nederlanders hier zijn koningsgezind, omdat de koning toch ergens de natie vertegenwoordigt, wat een president nooit doet. Die vertegenwoordigt meer zijn partij of coalitie, vooral in een land als Brazilië, waar het presidentialisme het politieke systeem uitmaakt.

En wij houden van zingen, vooral het Wilhelmus en de populaire liedjes van 'En wij gaan nog niet naar huis', 'Wie zal dat betalen', enz. enz.! Daar heb je een sfeer voor nodig, die wij niet zo hadden in die in zwart versierde nachtclub, maar wel in de royale feestruimte van onze vriend Johannes de Knegt.

koningsdag (1)
Een video van André Rieux met zijn optreden in Amsterdam van verleden jaar hielp mee om gauw de juiste sfeer te pakken. Gezamelijk en ontroerd zongen wij allen staande het Wilhelmus, gevolgd door een proost op het koninklijk huis.

Het Nederlandse koor, dat eens meer dan 20 leden had, zong toch nog vierstemmig 'De klok van Arnemuiden’ ter herinnering aan hen die ons zijn voorgegaan.
Daarna klonken de geluiden van meer volkse wijsjes, die van de al ouder wordende mannen met wat drank op weer even kleine kinderen maakten.

Het was fijn om weer eens met elkaar wat bij te praten en gezamelijk onze heimweegevoelens al zingend op tafel te leggen.

De versiering was in het teken van oranje (hoe kan het ook anders) en tulpen. De aperitieven kwamen van de verschillende gezinnen en het middageten werd verzorgd door de gastheren. De erwtensoep werd warm gehouden op het Braziliaanse houtfornuis. Wat de dranken betreft, die werden door de aanwezige mannen betaald.

Wij kwamen samen om goed één uur in de middag samen en gingen pas laat in de avond naar huis.

Een kleine foto-impressie van ons feest, dat niets onderdoet voor de feeststemming in Nederland, waar dan ook.

koningsdag (2)

koningsdag (3)

koningsdag (4)

koningsdag (5)

koningsdag (6)

koningsdag (7)

koningsdag (8)

koningsdag (9)

koningsdag (10)

koningsdag (11)

koningsdag (12)

koningsdag (13)

Onze gastheer had nog een mooie molen met op elektrische kracht ronddraaiende wieken gemaakt die hij plaatste bij de ingang van de oprit. Enkele echtparen lieten achter dat Nederlandse symbool nog een romantische familiefoto maken.

koningsdag (14)

Voor herhaling vatbaar op die mooie en al praktisch traditionele plaats.

Zal de jeugd dit Nederlandse koninklijk samenzijn in Belo Horizonte voortzetten?

Een vraag van ons ouderen.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.