Bij ons in Brazilië. 170: Trottoirs voor blinden en slechtzienden

Één dezer dagen las ik in 'Wetenschap en Technologie' een artikel over een spray die het zonlicht overdag absorveert en bij nacht aan de trottoirs en fietspaden een speciale verlichting geeft. Het kreeg van de uitvinder de naam van 'Starpath', 'Sterrenpad'.

Die nieuwigheid zal ook wel eens in Belo Horizonte verschijnen, maar dan ben ik al lang uit die stad verdwenen en heb ik mijn plaats ingenomen in de sterrenwereld.

beter (1)

(foto overgenomen van het bovenvermelde tijdschrift)

Wat ik gelukkig nog wel zal meemaken (en gedeeltelijk al doe) en mijn wandelingen zal vergemakkelijken, zijn de vernieuwingen die het stadsbestuur samen met de aanwonenden op de trottoirs in onze buurt aan het aanbrengen is.

De gemeente is namelijk begonnen om de trottoirs langs de wat grotere straten  te moderniseren en vooral te patroniseren. Dus één type tottoir met voorgeschreven materialen op kosten van de gemeente. De mensen in de  aanliggende huizen en flat- en kantoorgebouwen nemen de arbeidskosten voor hun rekening.

In die vernieuwing hebben zij vooral ook de blinde voetganger willen helpen om zijn 'weg' wat gemakkelijker te vinden. Met zijn wandelstok kan hij nu veiliger zijn weg volgen zonder op obstakels te stoten. Voor de rolstoelers zijn en worden er ook speciale inhammetjes gemaakt, zodat zij op het trottoir kunnen komen.

De foto's zijn genomen in de directe omgeving van waar wij wonen.

beter (2)

beter (3)

De rode met kleine rondjes afgezette tegels waarschuwen de blinde dat er obstakels zijn of dat er speciaal moet worden opgelet, bijvoorbeeld bij een straatovergang of ingang naar een garage. In de hoop natuurlijk dat zijn attente medegebruiker zijn ogen ook goed gebruikt.

Rode banen met langgerekte stukken tegels geven aan dat de weg veilig is en hij vrij met zijn wandelstok de strepen kan volgen.

beter (4)

beter (5)

Op verschillende plaatsen liggen ook kunstige trottoirs, gemaakt van Portugese steentjes, gelegd in afwisselende patronen in wit en zwart. Rode doorlopende strepen tegels zouden een tegeneffect scheppen wat de  schoonheid betreft. Dus dat soort trottoirs worden voorlopig niet gerenoveerd en blijven (gelukkig) als kleine kunstwerken voortbestaan. Voor sommige wordt de vernieuwing aan de schoonheid aangepast.

beter (6)

beter (7)

Waar de omwonenden wat armer zijn uitgevallen en een nieuwe aanleg niet kunnen betalen, moeten zij voorlopig wel de rode streep met lang uitgetrekte tegels voor de slechtzienden laten aanleggen, maar omgeven door het oude cementen trottoir.

beter (8) (Custom)

Bij ons in de doodlopende straat, met haar gelukkig nog vele bomen en  praktisch geen voetgangers, blijft het zoals het was. Alleen de electriciteitspalen en een paar bomen worden als obstakels met gele stiptegels omgeven. Ook worden die gebruikt om het kruisen van de enige straatovergang te vergemakkelijken en veiliger te maken.

beter (9)

beter (13)

Natuurlijk wordt er van alles gedaan om de blinde medemens of degenen die zich in een rolstoel op de trottoirs moeten bewegen, de helpende hand te bieden, maar de stad is wat oppervlakte betreft zo groot, dat dat een  bijna onmogelijke taak is. Maar het begin is er.
Wel moeten voor de dove of slechthorende medemens nog sonore systemen op de bestaande zebrapaden worden aangelegd, wat in Nederland heel gewoon is, maar of dat deel uitmaakt van dit vernieuwingspaket, kan ik niet meedelen

beter (10)

Heel langzaam komt er verbetering langs de wat grotere straten. Dit komt ook onze bewegingsvrijheid en vooral veiligheid ten goede.
Deze trottoirverbeteringen gaan gelukkig ook samen met gemeenschapsverbeteringen en urbanisatieprojecten in de favela’s, zoals licht- en watervoorziening.

beter (12)

beter (11)

Brazilië blijft het land van de toekomst.
Dat hoorde ik ook toen ik op 12 oktober 1960 het land voor de eerste keer betrad.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.