Bij ons in Brazilië: 16. Vreemde mistverschijnselen

Ik heb een vraag om uitleg aan de Epernetters. Wie kan mij helpen met de uitleg van wat ik een kleine zeventien jaar terug meemaakte op één van mijn wandelingen rondom ’t Hemeltje. Het is nooit weggetrokken uit mijn al wat oude geheugen.

Ik leefde toen alleen en was in mijn vrije tijd en vakantie veel te zien op en rond ’t Hemeltje. Lange wandelingen maken was toen mijn grootste hobby. Voor die hobby stond ik vroeg op.

Op die bewuste dag wandelde ik aan de oostkant van het condominium. Op de terugweg zag ik in de verte mijn Aconchego al liggen. Beneden vóór de beek, die ik wadend over moest, lag nog een middelgrote mistbank, waar ik ook doorheen moest. Een smal voetpad over wat grasland leidde mij naar de mist en daarachter naar het dal met de beek.

De regio waar het fenomeen plaatsvond. Aconchego ligt vlak voor je. Het is een condominium in een natuurlijk bosgebied. Op de achtergrond de Moeda-bergen met een gemiddelde hoogte van 1550 meter.

Het was vroeg nog. Het begon al warm te worden. Met de zon op mijn rug verdween ik langzaam in de grijze mist. Opeens zag ik voor mij een witte regenboog met een breedte van ongeveer zes meter zich afsteken tegen de grijze mist. Het was deel van de mist zelf. Ik liep gewoon door en de witheid van de boog werd minder en vervolgens volkomen opgenomen in de algemene grijsheid. Achter mij was ook het zonlicht verdwenen. Zou er een verband bestaan tussen de zon en de witte boog?

Ik ging weer langzaam achteruit en na een tijdje zag ik het verschijnsel weer. Het zonlicht werd ook sterker, totdat ik weer helemaal uit de mistbank stapte.

Nog eens het hele proces over gedaan. Op een gegeven moment werd de witte boog weer zichtbaar voor mij. Ik zocht naar een verklaring, die ik niet had. Ik ben dus maar een paar minuten blijven staan om, alleen in die grijze massa, het natuurwonder gade te slaan. Ik, alleen met dat onverklaarbare fenomeen vóór mij, volledig zichtloos, op het smalle paadje onder mij na, dat mij naar het riviertje zou brengen.

Inwendig wat onzeker in de situatie, maar ook dankbaar dat ik deze, volgens mij, rariteit heb mogen zien.
Nu hoop ik dat iemand mij kan vertellen waarom die boog er was en nog wit was ook en niet al de kleuren van een regenboog bevatte. Ik weet natuurlijk wel dat wit alle kleuren omvat.

Een tweede verschijnsel van een heel andere aard gebeurde boven op de Moeda-bergen. Ook daar heb ik geen verklaring voor, die er natuurlijk wel moet zijn. Wederom vraag ik de hulp van Epernetters.

De plek waar meer dan vijftien jaar geleden het fenomeen zich voordeed.

Vóór de zonsopgang beklom ik, bijna nog in het donker, de Moeda-bergen, waarop ik heel vroeg in de morgen vanaf mijn veranda een glooiende en vloeiende lage mistdeken had gezien die door de opgaande windstroming vlak over de bergkam scheerde.

Toen ik boven kwam, had ik de opkomende zon schuin links naast mij. Ik liep tot aan mijn middel in die over de bergkam glijdende mist. Er zat behoorlijk wat vaart in die witgrijze massa. Mooi gezicht om net iets boven die toch wel vochtig aanvoelende mist uit te lopen. Ik keek meer vooruit dan zijwaarts. Toen ik op een zeker moment naar de westkant keek, zag ik het verschijnsel. Mijn halve schaduw lag over de 80 cm hoge witte mistlaag. Rondom mijn hoofd zag ik het. Het leek op een heilige van de katholieke kerk, zo met die ronde cirkel om mijn hoofd. Wat de meeste indruk maakte, waren de kleuren van het aureool. Gewoon alle kleuren van de regenboog. Staande het fenomeen bewonderd.

Hoe is zoiets mogelijk en hoe werkt de natuur hier?

Alleen de beschrijving van het verschijnsel is niet voldoende, ofschoon de schoonheid altijd voldoet. Je wilt een verklaring.
In die tijd had ik nooit een camera bij mij, wat ik nu betreur. De digitale camera was nog een droom van één of andere wetenschapper. Wat zouden daar interessante foto’s van gemaakt kunnen worden, die misschien zeldzaam zouden zijn. Gebeuren deze dingen nu alleen met mij, of zijn er meer mensen met dat soort ervaringen?

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.