Bij ons in Brazilië.164: Manifestaties in Braziliaanse steden

demonstratie (1) (Custom)Zondag was het weer zo ver; een grote manifestatie, nòg groter dan die 15 maart is gehouden. Via internet en andere media zouden in alle hoofdsteden van de 24 staten van het land manifestaties tegen de huidige regering gehouden worden, vooral tegen de presidente Dilma Roussef. Mijn vrouw Rosana heeft met haar familie deel genomen aan die publieke vertoning.

Het protest was vooral gericht tegen de corruptie bij één van de leidende oliemaatschappijen ter wereld, Petrobrás, en de arbeiderspartij waartoe presidente Dilma Roussef behoort.

Omdat ik niet aan partijpolitiek doe, ben ik thuis gebleven en heb ik op tv toch enkele 'shows' meegemaakt.

Optochten met in de nationale kleuren getooide mensen, ouderen en jongelui, families met kleine kinderen, trokken door bekende straten en lanen met banners en leuzen, vaak met grote Braziliaanse vlaggen of meterslange doeken in de twee nationale kleuren, geel en groen. Alle betogers werden beschermd door duizenden politiemensen.
Rosana bracht ik weg tot vlakbij het Vrijheidsplein, waar zij haar zoons en schoondochters zou ontmoeten. Van daaruit zou de kleurrijke en vrolijke protestmars vertrekken naar het stationsplein, waar samen de nationale hymne gezongen zou worden. Het zou een geweldloze optocht worden en zo zou het in het hele land gaan.
Het aantal medelopers echter was nog niet een derde van het aantal deelnemers aan de protestmars van 15 maart, maar dat deed aan het vrolijke, bijna feestelijke karakter niets af.

In een avondprograma van de landelijke tv Globo zag ik Rosana nog even op het scherm. Zij liep wat onduidelijk maar blij onder een grote vlag van Brazilië, die zij samen met andere vurige Brazilianen vasthield, en zo toonde ze dus haar vaderlandsliefde. Proficiat, zou ik zeggen.

demonstratie (1)

demonstratie (2)

demonstratie (3)

Toch wel leuk om al die mensen te zien en horen. Het ging er verder in het hele land rustig aan toe, ook al omdat het aantal demonstranten toch veel kleiner was dan op 15 maart.

Wat het praktische resultaat zal worden vanuit de regering geleid door de arbeiderspartij, de PT, en een middenpartij, de PMDB, moeten wij natuurlijk afwachten, al denk ik wel dat de veranderingen aangebracht na de massale manifestatie van 15 maart het land weer kunnen oprichten. Een liberale minister van Financiën werd aangesteld, die de fiscale crisis aanpakt. Dat merken wij nu al door de verhoging in prijzen, zoals van elektriciteit en benzine, met een voorlopige inflatiecorrectie van nu ruim 8% op jaarbasis. Verder een orthodoxe minister van Onderwijs die de opvoeding over het continentale land zal bevorderen.Verder heeft zij het politieke karakter van de regering overgedragen aan de vice-president, die ook voorzitter is van ‘s lands tweede grote politieke partij en dus wel een belangrijk gedeelte van de regering zal overnemen. De oppositie noemt haar nu al een ‘presidente’ die voor een groot gedeelte haar taak al heeft overgedragen en dus haar machtspositie heeft verminderd.
Wat het resultaat van de manifestatie van 12 april zal zijn is dus afwachten. Maar iets zal er wel uit voortkomen.

Verder heb ik nog een kritische opmerking.

Brazilië is een sterk gedualiseerd land aan het worden. Het is in tweeën verdeeld. De mensen die 15 maart en 12 april zich manifesteerden, behoren tot de upper middenclasse, dus praktisch allemaal blanke mensen. De armere klasse en degenen die in favela’s wonen, vooral donkere mensen dus, deden daar niet aan mee.

Ik zal nog wat foto's die ik van de tv heb genomen erbij doen, die de manifestaties van Brasília, Sao Paulo, Rio, Fortaleza en Curitiba laten zien.

demonstratie (4)

demonstratie (5)

demonstratie (6)

demonstratie (7)

demonstratie (8)

Wat is de wereld eigenlijk toch rommelig. Wat is de samenleving in grote stedelijke conglomeraten een massabeleving, met miljoenen mensen die achter hun gezamelijke geluk aanlopen.

En de natuur is toch zo prachtig en emotioneel makend mooi.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.