Bij ons in Brazilië. 163: En dan ben je 80

feest (5) (Custom)Als je heel vroeger 50 jaar werd, zag je als man Abraham en als vrouw Sarah, een gebruik dat zich in Nederland nog voortzet. Die Bijbelse figuren werden er bij gehaald omdat vroeger de leeftijd van 50 een grens was. Velen haalden die dag niet. De levensverwachting lag laag.

De duistere mode en een soms door leefmilieu opgelegde instelling waren erop gericht dat mensen boven de 50 oud waren en dus vaak afhankelijk van hun kinderen. Die leeftijdsgrens werd later, in de 19de eeuw, naar 60 verlegd. Als je die leeftijd haalde, had je een lang en hopelijk vruchtbaar leven gehad en mocht je dus God danken. Het begon wat moeilijker te worden als achter de 6 nog een 7 kwam te staan. Dan begon je je echt oud te voelen, met afzwakking en pijn in je ledematen en zeker moeilijkheden in het normale, vooral lichamelijke leven op zich. Een verdere verlegging, tenminste, als kanker daar geen vroegtijdig eind aan maakte, was de gezegende leeftijd van 70 die in de vroege jaren van de 20ste eeuw via ontwikkelingen in de medische wetenschap de nieuwe grens werd. Het bereiken van getal 70 werd door familie, buren en vrienden plechtig in een versierd huis gevierd. De kwestie was dan om de 75 te halen. Via jaarlijkse medische onderzoekingen werd die psychologische grens door steeds meer mensen gezond en wel gehaald. Natuurlijk met wat geweldige feesten en fotosessies.

En dan word je en ben je 80. Door de literatuur en media ben je wel zo voorgelicht, dat het getal 80 geen inbreuk maakt op je geestesgesteldheid. Je voelt je nog jong en dat ben je ook. Inwendig ben je wel zo goed voorbereid, dat zelfs het getal 9 met een nul erachter geen vrees meer inboezemt en je gezond en wel die mijlpaal overbrugt. De burgemeesters hebben tegenwoordig hun handen vol om de talloze 100-jarigen de hand te schudden. Wij worden steeds ouder.

Dus onbevreesd ging ik mijn 80ste verjaardag tegemoet. Zondag 29 maart werd ik naar de zaal gebracht waar ik ook mijn 75ste verjaardag gevierd heb, in het bijzijn van de twee families, de mijne en die van Rosana en samen met de Nederlandse kolonie. Mijn lieve vrouw, mijn dochter Joanna en wat Nederlandse vrienden hebben daar een Braziliaans/Nederlands feest neergezet dat je als koudbloedige Nederlander even wat traantjes doet wegvegen.

Het was een groep van een kleine 50 mensen die van alles deden in toespraken en gezangen om die verjaardag voor mij en hopelijk ook voor hen zelf overgetelijk te maken. De zaal was versierd met Braziliaanse en Nederlandse kleuren met echte rode tulpen van Holambra (een Nederlandse kolonie iets ten westen van Sao Paulo) op de tafeltjes. Het buffet met koude en warme gerechten werd afgewisseld met een vijftiental barbecuegerechten aan spitten die obers desgevraagd vakkundig op je bord lieten tuimelen.   

feest (1)

feest (2)

feest (3)

De Schout van Epe hield de wacht, maar werd wel tijdens het zingend proosten wat inhoud betreft volledig geleegd.

feest (4)

feest (5)

Veel werd er gezongen uit een speciale feestgids, door mijn vrienden en Rosana samengesteld op door drank bevochtigde voorbereidende ontmoetingen.

feest (6)


De kleinkinderen werden zoet gehouden met spelletjes en speeltuigen, maar waren aanwezig op de grote momenten van het feestgebeuren en de fotosessies.

feest (7)

feest (8)

feest (9)

Een ontroerend moment was toen Rosana’s kleindochter Júlia alleen het 'Lang zal hij leven in de gloria' zong.

feest (10)

Het werd dus een feest om ook de steeds kleiner wordende Nederlandse kolonie te verenigen en blij en gezond het volgend decennium in te gaan samen met hen die wij liefhebben.

feest (11)

En nu ben ik dus 80.

Een leeftijd waarop je je niet meer met eventuele financiële problemen van kinderen en kleinkinderen hoeft te bemoeien. Jouw spaargeld is voor jou om op te maken, samen met je partner, aan leuke en gezellige dingen.

Een leeftijd waarop je de goede momenten hebt om te herinneren en de minder goede om gauw te vergeten.

Een leeftijd waarop je nooit de uitdrukking ‘in mijn tijd’ zult gebruiken. Jouw tijd is nú. Je mag met een beperkt en soms triest stemmend gevoel van heimwee aan het verleden denken, maar wees vooral dankbaar voor de al geleefde tijd.

En houd altijd de liefde in acht. Bemin je partner. Bemin het leven. Een mens is nooit oud als hij zijn intelligentie behoudt en zijn affectie voor anderen niet verliest. Gebruik je intelligentie om je actueel en bij de tijd te houden en de affectie om tolerant tegenover anderen te zijn en de liefde in huis hoog te houden, in mijn geval inclusief voor de vier geadopteerde dieren.

Dat geldt voor iedereen tussen de 70 en 90 jaar.

Ik als tachtiger zal daar echt aan meedoen. Dat is mijn voornemen voor de volgende jaren.

Tel je zegeningen, zegt een goede vriend in Epe altijd en houd geld over voor wat reisjes naar je geboortedorp, wat een van mijn grootste wensen is en blijft.

Tot ziens in Epe.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.