Bij ons in Brazilië. 159: Gerestaureerde panden en ander moois

Cumooi (4) (Custom)Zo, wij zijn weer aangekomen bij een laatste beschrijving over het door ons zeer gewaardeerde eiland Curação. Ondanks de corruptie, zoals een politieagent in burger mij vertelde, zijn er veel werkzame initiatieven om het toerisme van vooral de stad te bevorderen.

Er bestaat hier zelfs een groep waarvan veel goedwillende architecten, sommigen als vrijwilligers, deel uitmaken die zich gespecialiseerd heeft in de restauratiearchitectuur. Oude en verwaarloosde huizen en gebouwen worden nagekeken tot op de kleinste details en vakkundig gerestaureerd. Gelden uit Nederlandse fondsten, samen met bijdragen van het eiland, worden aangetrokken, enz.

Nog te restaureren bouwsels en de verschillen in al gerestaureerde panden. Ook landhuizen en zelfs kleine arbeidersonderkomens worden in de oorspronkelijke staat teruggebracht, een vaak onmogelijke taak. Vroeger waren alle huizen witgekalkt, tot een goede honderd jaar terug een oogarts veel slechte ogen bij de burgers constateerde, veroorzaakt door de zonnereflectie op de witte muren. Hij heeft het dus klaar gekregen om via een politieke zet van de leiders de mensen te verplichten om hun huizen in  verschillende kleuren te schilderen. Of er subsidie is bij de aankoop van de verf, is een publiek geheim. Zo is dus al die kleurenpracht ontstaan.

Cumooi (1)

Cumooi (2)

Cumooi (3)

Cumooi (4)

Cumooi (5)

Cumooi (6)

Cumooi (7)

Cumooi (8)

Cumooi (9)

Natuurlijk wordt er in de door toeristen bezochte delen van de stad meer gedaan dan in de verre buitenwijken. Ik geloof wel dat de toename van het toerisme de hoofdreden is van al die restauratiewerken. Het is anders wel een gigantisch werk, waaraan echte reuzen, uit Nederland en het eiland, hun medewerking hebben gegeven en nog geven.

Natuurlijk ben ik ook nog wat foto's schuldig van de zonsopkomst en -ondergang, al lag onze kamer met het balkon op de zuidwestelijke kant.

Zonsopgang: vanaf onze balkon naar links. De schoorstenen van de enige elektriciteitscentrale zijn een landmerk voor Curação en de invarende schepen. Een groot passagiersschip is net aangemeerd.

Cumooi (10)

Cumooi (11)

Zonsondergang: vanaf het Rif Fort, vanaf de Schipbrug en vanaf ons balkon.

Cumooi (12)

Cumooi (13)

Cumooi (14)

Ik eindig met een kleine serie over vogels die met hun vreemde geluiden ons leven daar op het eiland nog fleuriger maakten.

Cumooi (15)

Cumooi (16)

Cumooi (17)

Cumooi (18)

En voor mijn vrouwelijke lezers, tot slot, een buitengewone schone en geurende bloem.

Cumooi (19)

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.