Bij ons in Brazilië. 157: Langs blauwe stranden

Cu (9) (Custom)Natuurlijk kent bijna iedereen het Likeur Curação. Wij hebben het historisch fabriekje bezocht en de geschiedenis van het eiland Curação en het bedrijf in een aangebouwd museum bekeken. Een alom bekende uitgave van de drank is blauw van kleur, dat precies de kleur is van het zeewater van het strand van ons hotel en de twee bezochte stranden.

Cu (1)

Cu (2)

Cu (3)

De maandag- en dinsdagmorgen werden besteed om samen in gehuurde auto's het eiland te verkennen en een gratis en niet-gratis strand te bezoeken.
Eerst dus naar de Grote Knip, volgens de hotelautoriteiten, Curação’s mooiste strand. Om daar te komen moet je de lange asfaltweg volgen die als een ring bijna het volledige eiland volgt. Je ziet dus bijna het hele heuvelachtige (ei)land, bedekt met schaarse begroeiing van laag groen struikgewas, met hier en daar hogere bomen. Kleine dorpjes met typisch gebouwde huisjes liggen er vreedzaam verpreid in het rustige landschap.

Cu (4)

Cu (5)

Alles is goed aangegeven, dus na een kleine 40 kilometer kwamen wij gemakkelijk bij de Grote Knip. Het was alsof de Caraïbische Zee daar een stuk van het eiland had ingeknipt. De aanblik was overdonderend. Het was alsof een blauwe deken op het water was uitgespreid en door Moeder Natuur onder de uitgewassen rotsen aan twee kanten was ingestopt.

Cu (6)

Cu (7)

De ondergrond in het water bestaat niet uit zand, maar uit stukken afgebroken en verpulverd koraalrif in allerlei leuke vormen. Je moest dus wel even uitkijken waar en hoe je je voeten zette. In die heldere diepte zag ik de letter T van Tetéia (mijn liefste), dus even door jonge krachten laten opduiken en dat als aandenken aan Rosana gegeven. Is dat wel toegestaan?
Een romantische herinnering, naast het aangeschafte nummerbord, dat als souvenir ergens in ons binnenhof wordt opgehangen. ‘Bon Bini’ betekent ‘welkom’. Kòrsou is in de inlandse taal Curação. De tweede lettergreep is ingeslikt. Rechts de vlag van dit deel van Nederland. Curação is eigenlijk een soort onafhankelijke gemeente en Nederland is verantwoordelijk voor het leger en Buitenlandse Zaken.

Cu (8)

Golfslag was er niet en de zee werd een zwembad, wel met een snelle overgang naar diep water. We hebben daar veel en lang gezwommen. Gelukkig hadden wij Albert Heijn’s eten en drinken bij ons.

Cu (9)

Cu (10)

Bij het teruggaan zagen wij ook twee iguana's die gele vruchtjes aan verorberen waren. Die zie je overal en zijn niet schichtig.

Cu (11)

Cu (12)

De volgende morgen naar een betaald strand. Dat lag naast het zeeaquarium, dat de twee kleinkinderen graag wilden bezoeken. Na betaling van het entreegeld zie je voor je een open strand dat bijna volledig is bedekt tot aan de waterkant  met veelal blauwe ligstoelen en witte ligstalletjes. Alcoholische dranken en etenswaren moesten daar naar wens op verschillende plaatsen aangeschaft worden, maar dat konden wij vanwege het dure onderhoud ergens toch wel begrijpen. Veel mensen leven daarvan. Onze Albert Heijn-bierblikjes en zoutjes en andere picknickspullen hebben we dus even in de hoofdkantine afgegeven. Het strand was zeer schoon en goed onderhouden en dan betaal je met veel plezier het entreegeld. Het zeewater was net zo lekker warm om in te zwemmen als bij het gratis strand van de dag ervoor. Wij dachten dat wij duur moesten betalen voor de hapjes en drankjes, maar dat viel mee. Alles was goedkoop, iets dat iedere Nederlander wel fijn vindt.

Cu (13)

Cu (14)

Cu (15)

Cu (16)

Cu (17)

Het was weer een rijke dag met veel herinneringen. Onze voorlaatste dag. We bleven de laatste dag in het hotel. De familie vloog ‘s middags door naar Orlando en Miami. Daar ik geen fan ben van pretparken en shoppings (op Albert Heijn na), reisde ik alleen terug naar Belo Horizonte, met gelukkig goede en snelle verbindingen in Bogotá en São Paulo.
Het is niet zo mooi natuurlijk om tien dagen lang alleen met de honden en de kat Manfred te zijn. Maar via Whatsapp en Skype hadden we dagelijks contact.
En ik had ook voldoende tijd om voor ons Epernet enkele columns te schrijven.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.