Bij ons in Brazilië. 156: De aantrekkingskracht van Curação

Als Nederlander trekt Curação mij al heel lang. Ik had het eiland al lang willen bezoeken. Je zult er ongetwijfeld meer het Vaderlandse gevoel kunnen botvieren dan in andere voormalige kolonies. Onze verwachting was dus groot toen wij uit het vliegtuig van een Columbiaanse maatschappij stapten.

cura (1)

Vooral drie dingen hadden vanaf het begin mijn aandacht. In de eerste plaats: je kunt er Nederlands praten en er is een supermarkt van Albert Heijn.

cura (2)

In de tweede plaats: het Werelderfgoed Willemstad met haar oude, gerestaureerde, kleurrijke gedeelte van vooral Otrobanda (Anderekant) en Punda, gescheiden door de Sint Annabaai, met twee beroemde bruggen: de Koningin Emmabrug, een ouderwetse schipbrug (Deventer had er eentje tijdens  mijn jeugdjaren) en de hoge, stijlvolle verkeersbrug, de Julianabrug, die de verbinding van de twee stadsdelen voor auto's mogelijk maakt.

En dan op de derde plaats het mooie klimaat met de heerlijke blauwe stranden, opmerkelijk allemaal gelegen op het zuidelijke gedeelte van het eiland, waarover volgende week een beeldverslag.

De stad is zo gerestaureerd, dat het tot een toeristenplek is uitgegroeid.
Duizenden komen er aan met directe vluchten vanuit Amsterdam, New York, Bogotá en andere steden of met cruises uit alle delen ter wereld. Altijd zie je die luxe boten aangemeerd, soms drie tegelijk. De toeristen worden gedreven over van tevoren geplande routes die de koopkracht van de gasten op de proef stellen. Zij moeten er langs. Zij lopen door moderne, kleurrijke winkelstraten met mooie geveltjes en lokkende winkels die speciaal voor de boottoeristen gemaakt zijn rond en in het Rif Fort.Vanaf hoge plekken in dat aan de moderne tijd aangepaste fort bij de ingang van de Sint Anabaai heb je een goed zicht op de kleurvolle oude geveltjes en de twee beroemde bruggen, de volgende etappe op deze wandelexcursie.

cura (3)
Links op de foto het mooie toeristencentrum tegen het Rif Fort aan.

cura (4)

cura (5)

De directe omgeving van het hele fort is ook omgetoverd in een winkel- en uitgaanscentrum. Geen wonder dat het toerisme ieder jaar met drie procent omhoog gaat.

cura (6)

cura (7)

cura (8)

En dan die blik op de stad. Daar moet een mens toch even heen. Het is een bijna noodzakelijke dwang die je naar de stad drijft. En zo deden ook wij wat iedere toerist doet: we wandelden in de geplande richting.

cura (9)

cura (10)

Omdat het zeeverkeer naar of van de haven behoorlijk druk was, lag de schipbrug vaak aan de kant van Otrobanda, waar ook wij dus even moesten wachten voordat wij erover konden. Er was gelukkig veel te zien.

cura (11)

cura (12)

cura (13)

De schipbrug ging tergend langzaam dicht, aangedreven door dieselmotoren, maar eindelijk konden wij samen met een grote massa mensen over naar de Pundakant, waar wij een tafeltje langs de Annabaai op de kop tikten voor ons avondeten. Wij voelden ons prima, omgeven door al die gerestaureerde pracht van door Nederland gemarkeerde historische panden op de voor-en achtergrond.

cura (14)

cura (15)

Na het eten en drinken maakten wij nog wat kleine vierkantjes door het oude, bijna volledig gerestaureerd stadsgedeelte van Punda en wandelden we opgewekt over de romantisch verlichte schipbrug terug naar waar onze gehuurde auto's stonden.

cura (16)

cura (17)

Onze eerste dag op Curação was een succes, wat het weer, klimaat en ambiance betreft.  

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.