Bij ons in Brazilië. 153: De Columbiaanse Rubens

De Latijnen spraken van: “De gustibus non...”. Je kunt niet discussiëren over smaken. Wij moesten op een klein vakantiereisje verleden week naar Curaçao via Sao Paulo en Bogotá, de hoofdstad van Columbia, reizen.

Om zes uur ‘s morgens kwamen wij daar aan en wij zouden in de late middag ons vliegtuig naar Curaçao pakken. Tijdens het ontbijt kregen we de ingeving om even de stad te bekijken. Voor 75 dollar huurden we een grote taxi in en de chauffeur zou ons naar de mooiste en kunstzinnigste plaatsen rijden. En zo kwamen wj terecht bij het museum van Columbia’s grootste kunstschilder, Fernando Botero (geb. 1932). Hij is vooral bekend door zijn schilderijen en beelden van dikke en opgezette mensen. Het lijkt mij toe dat hij zich vooral door de Vlaamse schilder Rubens heeft laten inspireren.

Bij onze tocht door de stad kwamen wij al veel van zijn werken tegen.

Botero (1)

In de hal van het vrij toegankelijke museum een enorme hand die ons begroette.

Botero (2)

Verder een apart gedeelte van het oude gebouw om veel van zijn werken en van de  door hem aangekochte schilderijen te tonen. Het bekendste werk van hem is de Mona Lisa, een verbastering van de Mona Lisa, wiens echte mysterieuze glimlach in Parijs bewonderd kan worden.

Botero (3)

In enkele grote zalen zijn werken over koninklijke personen, familieleden en gewone dagelijkse taferelen. Met zijn naakte dames kwam hij een paar jaar geleden wat in opspraak.
Een kleine fotoreportage, want foto's mochten er het museum genomen worden, vooral toen ik de hoofdcurator vertelde dat Botero’s werken in een mooie streek in Nederland gepubliceerd zouden worden.

Botero (4)

Botero (5)

Botero (6)

Botero (7)

Botero (8)

Botero (9)

En met een laatste foto van deze toch wel raadselachtige figuur eindigen wij dit korte verhaal. In Columbia is hij bekend als hun grootste nog levende kunstenaar, ook al heeft hij vroeg zijn land verlaten. Lees vooral iets over zijn leven en werken en levenskijk, zoals via de link in dit verhaal is te zien.

Botero (10)

Heeft hij willen zeggen dat voor ons het lichaam belangrijk moet zijn, of misschien het tegenovergestelde? Is zijn hele levensbeschouwing relativistisch? Raadselachtig is zijn kijk op de mensen in hun wereld.

Volgende week wat foto’s van door hem aangekochte beroemde schilderijen die in Bogotá ook in zijn museum bezichtigd mogen worden.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.