Bij ons in Brazilië.152: Puur natuur in onze ‘Parkweg’

groentjeEen vruchtbomenbos achter onze flat en boven ons binnenhofje is weggevaagd, alsof bomen ingeruild kunnen worden voor beton. Gelukkig wonen wij in een rustige doodlopende straat met aan één kant een talud met bomen dat via een ijzeren, gelukkig groen geschilderde trap uitloopt op een soort park. Dat park heeft een verbinding met het meertje (bruin vanwege de regen!) waar wij onze wandelrondjes maken.

Links en boven de voetbalvelden de favela. Vanuit de lucht zag het er zo uit als op onderstaande foto van Google Maps. Ik schreef ‘zag’, want in de plaats van het weggevaagde bos verrijst een flatgebouw. Dat zullen wij zien als Google nieuwe luchtfoto's maakt.

Groen (1) (Custom)

Wat de bomen ons aan geluk brengen moeten wij dus aan de voorkant van ons flatgebouw zoeken en dat doen wij ook. Onze honden vinden het onder de bomen en op de gevarieerde bosgrond ook veel prettiger om de verschillende reuken te onderzoeken en hun behoeften te doen, al ruim ik hun poepresultaten wel even op.

Groen (2) (Custom)

En aan de wondertjes van dat gedeelte wijd ik deze column.
Op Epernet zien wij ook dat de fotografen steeds meer  hun camera op kleine dingen richten, die aan schoonheid vaak het grotere landschap overtreffen.
Exotische bloemen in onze straat met drie voorbeelden.

Groen (3) (Custom)

Groen (4) (Custom)

Groen (5) (Custom)

Wonderbaarlijk mooie ondergronden.

Groen (6) (Custom)

Groen (7) (Custom)

Groen (8) (Custom)

Groen (9) (Custom)

Groen (10) (Custom)

Kleine dingen die je opvallen, zoals een bodembedekkend klein gewas of een bijzondere lichtinval.

Groen (11) (Custom)

Groen (12) (Custom)

Een vreemde tak op een mooie oude boom of een op de grond gevallen wespennestje dat ik mee naar huis nam voor zijn schoonheid.
Soms een verlaten paddenstoel of wat kleine ‘sneeuwklokjes’ tussen andere planten in. Of een zwam in een gat van een boom en een soort eikeltje op een bruin blad.

Groen (13) (Custom)Groen (14) (Custom)

Groen (15) (Custom)

Groen (16) (Custom)

Groen (17) (Custom)

Groen (18) (Custom)

Maar er wordt wel een voortdurent appel gedaan op de bewustwording van de mensen die daar langs komen, om hun medewerking te verlenen en de schoonheid in stand te houden. Wat ongelukkigerwijze sommige mensen er niet van weerhoudt om hun afval van zich af te gooien.
Zelfs Epe ontkomt daar niet aan, wat Jan Stenvert in zijn opruiming en Bert  Hanekamp met vele foto's een paar weken terug lieten zien.

Groen (19) (Custom)

Op het bordje staat: ‘De Natuur in stand houden is de taak van iedereen’.

Mooi gezegd; en nu aan het werk.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden
Powered door Komento