Bij ons in Brazilië. 151: Bomen en levensvreugde

met de trein (1) (Custom)Deze vraag heb ik mij al dikwijls gesteld: is de aanwezigheid van bomen essentieel voor de mens en zijn blijde kijk op de wereld? Het is bijna een retorische vraag, tenminste voor (oud-)Epenaren. Als natuurmensen vinden wij de aanwezigheid van bomen en bossen absoluut noodzakelijk voor een blij en gelukkig leven.

Epernet is echt een site waar deze levensvreugde zegeviert. Harry op zijn fietstochten, Sjaan op haar wandelingen, Jan Stenvert en zijn reportages, Bert Otterspeer en zijn fotoseries en vooral Bert Hanekamp met zijn schitterende fotoreportages over zijn wandelingen in en buiten het dorp. Wat zouden al die deelnemers gefrusteerd naar het landschap kijken als er geen bomen zouden zijn. Hoe zouden zij de contrasten in hun foto's weergeven?

Nou iets anders. De verbinding later in de tekst.

Ik heb sinds begin 2014 een nieuwe hobby, echt iets voor een bijna 80-jarige, maar die ik iedereen gaarne kan en wil aanbevelen. Typisch iets voor gepensioneerde mensen die van rustige reizen houden en landschappen willen zien. Voorlopig ga ik daar rustig mee door. Mijn hobby is om via treinvideo's iets meer van de wereld te zien, zonder mijn huis te verlaten en zittend naast de machinist een reis te maken over een gekozen traject, bijvoorbeeld Deventer -Apeldoorn. Ik kijk dan over schouder van de machinist mee. En dat doe ik op mijn fiets, een moderne hometrainer die mijn bewegingen en hartritme bijhoudt.

Ik fiets iedere dag 20 tot 30 kilometer in een normaal tempo. Vóór mij op een 27 inch scherm van mijn computer passeert een video van een treinreis. Honderden video's staan op Youtube. Programa’s, zoals 'meerijden met de machinist' of 'cabinerit' tik je in op de juiste plaats. Dan is het of je in de cabine van een trein naast de machinist zit en meekijkt naar het landschap dat voor je uit glijdt. Zo heb ik bijna alle trajecten van heel Nederland reeds gehad. Vele bekende routes vlak bij Epe al fietsend en kijkend een paar keer gevolgd. Bijvoorbeeld Zwolle-Arhem, de Hanzelijn en veel in de buurt van de grote steden.Volgende week ga ik mijn grenzen wat verleggen en ga ik even door Europa reizen, te beginnen met wat reisjes naar Parijs of London en Keulen of Berlijn, of door Portugal, dat wij goed kennen.

Zouden er in de gemeente Epe veel mensen zijn die deze hobby met mij delen en door Nederland lange of korte treinreizen maken?

met de trein (1)

Vandaag op de vierde dag van het nieuwe jaar reed ik via de zoekterm 'Meerijden met de machinist' van Leeuwarden naar Groningen in een stoptrein of sprinter en kwam ik langs stationnetjes van plaatsen waar ik nog nooit van had gehoord, zoals Buitenpost, Hurdegaryp,Veenswouden, Zwaagwesteinde, Grijpskerk en Zuidhoorn.

Wat mij op die video opviel, was het platteland van Friesland en Groningen met hun eindeloze vlaktes van groene weilanden met weinig vee buiten en vooral met weinig bomen. Alleen rondom kleine dorpsgemeenschappen was er een lichte bezetting van dit gewas. Nogal verlaten en afgelegen, ondanks de groots-en weidsheid van het landschap.

En toen kwam wederom de vraag van het begin in mij op: zijn bomen nodig voor een mens om zich gelukkig te voelen?

Een paar weken terug schreef ik over beton en bomen. De rijke bomengroei achter ons flatgebouw is omgezet in grijs beton. Met twee foto's even een geheugenoproep van dit onderwerp. De eerste foto is verleden tijd en de tweede laat de bouw zien zoals die er nu bij staat.

met de trein (2)

met de trein (3)

Gelukkig wonen wij in een straat waar nog veel groen struikgewas en oude reuzenbomen onze leefomgeving versieren.
Achter ons zullen wij in 2015 het geluid horen van de huidige met beton werkende mens. In onze doodlopende straat, dus aan de voorkant, horen wij voorlopig nog steeds over meer dan 100 meter het geluid van vogels en zien wij van dichtbij de grote verscheidenheid van de mooie moeder natuur.

met de trein (4)

met de trein (5)

Gelukkig wonen wij niet in het verre noorden van Nederland, met zijn kleine boombezetting, al zal de weidsheid van het landschap ook wel zijn aantrekkingskracht hebben, vooral voor hen die daar geboren zijn.

Ik ben van de Veluwe, de bomenstreek van Nederland en wil altijd bomen bij en boven ons hebben.

Volgende week wat kleine schoonheden vanuit onze ‘Parkweg’ hier in Belo.

 

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.