Bij ons in Brazilië. 149: Twintig oude dames

kerstoudjes (14) (Custom)Zij wonen in een gewoon huis in een gewone straat in een gewone wijk. Hun straat staat vol met hier gewone ommuurde en beveiligde huizen, want hun wijk is, zoals zo vele wijken, wat onveilig. Alleen dit jaar is in hun gewone huis al twee maal ingebroken. Er is nu een extra beveiliging aangebracht, die mij aan nazi-Duitsland doet denken.

We zijn met de kerstman op bezoek bij twintig oude dames die samen in een huis wonen.

kerstoudjes (1)

kerstoudjes (2)

kerstoudjes (3)

kerstoudjes (4)

kerstoudjes (5)

Ze hebben van een grote firma een instalatie op hun dak cadeau gekregen voor het opwekken van groene energie.

De al wat oudere dochter van de stichteres zet het filantropisch werk van haar moeder door en heeft een fijn team van medewerkers aangetrokken om het leven van de dames zo huiselijk/vrouwelijk mogelijk te maken. Twintig hulpbehoevende vrouwen die daar hun laatste jaren doorbrengen. Sommigen ontvangen geen bezoek en anderen regelmatig. De meesten zijn ergens in het binnenland geboren en via verschillende wegen hier terecht gekomen.

Het was de vierde maal dat, rond de feestdagen, de meditatiegroep van Rosana wat blijheid en plezier naar deze dames bracht. Voor iedereen een passend cadeau. Voor iedereen een omhelzing van de Kerstman en zijn helpster. Vele praatjes en dansjes met de meestal vrouwelijke leden van de meditatiegroep. Gelukkig was er ook een jongeman bij die met de oudjes ging dansen. Soms scheen het mij toe dat deze hulpbehoevende oudjes even weer naar hun kinderjaren teruggebracht werden. Zoals de geriatrische arts de volgende morgen vaststelde: tijdens het feestje met muzikale begeleiding van het Balancéduo hebben zij geen ongemak gevoeld: geen stijve ledematen, geen depressiegevoelens, niets negatiefs! Alleen hun pure, bijna kinderlijke uitingen van hun interne tevredenheid.
Wat is het mooi om met hen even terug te keren naar wat heimweevolle fases van hun leven. Een kleine fotoreportage van dit in hun leven toch essentiële gebeuren.

kerstoudjes (6)

kerstoudjes (7)

kerstoudjes (8)

kerstoudjes (9)

kerstoudjes (10)

kerstoudjes (11)

kerstoudjes (12)

kerstoudjes (13)

kerstoudjes (14)

kerstoudjes (15)

kerstoudjes (16)

kerstoudjes (17)

kerstoudjes (18)
Iedereen zoekt geluk. Als de mensen toch eens wisten dat als je anderen gelukkig maakt, zelfs voor wat kortstondige momenten, dat dan het geluk ook in jou binnendringt en, zoals ze zeggen, je het honderdvoudig terugkrijgt.
Dat is de wijze les van een lang leven.

In deze zin wens ik iedereen een ‘gelukkig’ nieuw jaar.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.