Bij ons in Brazilië. 146: Bomen en beton, een persoonlijk drama

bouwput (10) (Custom) (Custom)Een goed jaar terug was alles groen op de helling achter ons flatgebouw. Vooral de veel schaduw gevende mangobomen waren er in overvloed. In oktober met de bloemenpracht en in januari en februari met de talloze mangovruchten, gewaardeerd door de hele buurt.

bouwput (1) (Custom)

bouwput (2) (Custom)

bouwput (3) (Custom)

Op dat terrein woonde een arme weduwe met haar enige zoon in een klein huisje onderaan de helling tegen onze achtermuur aan. Het terrein was van haar, dat had ze ooit verworven. We waren goed bevriend en ons contact was via de 'telefone árabe', de Arabische telefoon, door elkaars naam dus hard aan te roepen, als vriendenroep of zo in elkaars eventuele behoeften te voldoen.

Twee jaar geleden moest zij door omstandigheden haar 600 vierkante meter grote helling verkopen en verhuisde ze naar ver weg.

Een ingenieur was de koper en zou daar een flatgebouw neerzetten. Dus wij voorzagen vanaf dat moment een ongeveer twee jaar durende lawaaifabriek. Eerst het meest afschuwelijkste geluid ter wereld: dat van de elektrische zaag. Na drie dagen werd de laatste boom weggezaagd en opgeruimd. Het liet in ons hart ook een leegte achter. Het groen was weg en wij zagen boven ons hoge witte hekwerk de vaak blauwe lucht. Voor ons en voor velen een klein drama in een toch al wat dorre millioenenstad.

Een wat vreemde buurman gaf nog het volgende commentaar: ,,Bomen moet je zoeken op het platteland en niet in de stad”.


bouwput (4) (Custom)

bouwput (5) (Custom)

Na een lange tijd van afwachten kwam er op een gegeven moment wat leven in de brouwerij en werden wij om zeven uur ‘s morgens gewekt door de schreeuwige stemmen van wat arbeiders die begonnen waren met de grondwerkzaamheden. Diepe bouwputten moesten er door mankracht afgegraven worden, want geen machine kon het terrein op. Na een paar dagen zag het er zo uit.

bouwput (6) (Custom)

Het grote en moeilijke werk kon beginnen. De eerste arbeiders zijn de gatenboorders die diepe bouwputten moeten uitgraven, beton erin, waar de betonnen pijlers op moeten komen. Ik ben geen bouwer en weet niets van de officiële termen af, maar ik had te doen met die arme en vaak slechtbetaalde arbeiders die de harde grond met diepe rotslagen moesten doorboren.

bouwput (7) (Custom)

Na wat weken met veel lawaai en geschreeuw zien wij de achterkant van onze flat drastisch veranderen. Van donkergroen tot bruingrijs.

bouwput (8) (Custom)

bouwput (9) (Custom)

bouwput (10) (Custom)

bouwput (11) (Custom)

Een bouwput die gestaag in hoogte en omvang toeneemt.

bouwput (12) (Custom)

bouwput (13) (Custom)

Onze blijvende vraag: wanneer is het klaar? Een vraag die ook in Epe rond de markt veelvuldig wordt gesteld.
Over een tijd kom ik hier op terug, als het hele gebouw klaar is. De markthal in Epe zal in ieder geval eerder klaar zijn.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.