Bij ons in Brazilië. 145: Mode in Belo (2)

mode (4) (Custom) (Custom)Nu wordt het tijd om in het Fiatpaleis aan het Vrijheidsplein even de andere kant op te schuiven en om te zien hoe of de beroemde modeontwerper Ronaldo Fraga de kleuren en thema's van de werken van de Braziliaanse kunstenaar Portinari toepast op de door hem ontworpen mode. Het naar binnen  gaan is wat mysterieus, want wij moeten onder een aantal ballonnen door waarin wij, vooral in handen van kinderen, een echt Portinari-decor herkennen.

Vóór ons zien wij een groot deel van de vloer bedekt met een golvend tapijt  van echte bruine koffiebonen waarin wij een bekend schilderij van de grote held Portinari ontdekken, die uit de koffiestreek komt. Een kopie waren wij al tegengekomen in de zaal ernaast (links onder op de foo hier onder).

mode (1) (Custom)

De kleurenpracht van Portinari komt goed uit in de diverse designs van Ronaldo. Een lange rij van poppen, op de wat trieste, bruine koffiebonen, tot de achterste muur, waar een film over Ronaldo Fraga en afbeeldingen van de meest beroemde schilderijen van Portinari werden getoond. Het zijn toch mooie japonnen die van alle kanten veel bewondering trokken van de voor ons gelukkig weinige aanwezige gasten.

mode (2) (Custom)

mode (3) (Custom)

mode (4) (Custom)

mode (5) (Custom)

mode (6) (Custom)

mode (7) (Custom)

Een schoolklas gaf één en al aandacht aan wat de ‘meester’ vertelde.

mode (8) (Custom)

Wij hebben zeer tevreden afscheid genomen van de kleuren en thema's van Portinari en de gracieuse japonnen van Ronaldo Fraga, die zeker hoog in ons geheugen staan opgenomen.

Bij de in- of uitgang nog even een foto genomen van een groot, pas gerestaureerd werk van Portinari dat hij in 1953 geschilderd heeft speciaal voor de staat Minas Gerais. In dit paleis heeft de muurschildering nu zijn defintieve plaats gekregen ondanks de immense grootte van meer dan 8 meter breed en bijna 2.50 meter hoog. Het symboliseert de overplaatsing van Ouro Preto (links) als hoofdstad naar Belo Horizonte (rechts) als de nieuwe hoofdstad van de staat.

mode (9) (Custom)

Voor hen die Engels kunnen lezen een korte verklaring.

mode (10) (Custom)

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.