Bij ons in Brazilië. 144: Mode in Belo (1)

Niemand had van mij verwacht dat ik ooit eens iets over mode zou schrijven. Tot een tijdje terug was het voor mij een onaantrekkelijk onderwerp, een verboden terrein, wat waarschijnlijk wel iets te maken zal hebben met jeugd, opvoeding en levenskeuze.

De laatste jaren is daarin wel iets veranderd. Ik ondekte iets over het leven van een modeontwerper in Belo die op een heel aardige en menselijke manier de kunst van het ontwerpen verbindt aan de kleurrijke Braziliaanse kunst en folklore in het algemeen.
Toen ik las dat hij mijn meest geliefde Braziliaanse kunstenaar Portinari met zijn kleuren en themas's had opgenomen in een tentoonstelling van zijn modeartikelen in het Fiatpaleis aan het Vrijheidsplein, ben ik toch wel even gaan kijken, natuurlijk samen met Rosana.
Het thema was in grote letters al weergegeven bij de ingang: 'Opnieuw Portinari naaien bij Ronaldo Fraga in het Casa...'

mode (1)

Hij zou dan de tinten en kleuren, thema's en onderwerpen van die grote schilder op zijn modeontwerpen ‘namaken’ en laten zien dat zoiets mogelijk is. Geïnspireerd dus door Brazilië’s beroemdste kunstschilder.
Er waren twee lange vertrekken gewijd aan zijn werk. Het ene aan zijn visuele idee over het werk van Portinari zelf, zijn leven en werken, zijn overgave en idealen, zijn opgang en vroegtijdige dood door een loodvergiftiging.
Foto's zullen dit even illustreren. In een zaal met vier muren bedekt door een chronologische biografie van de schilder stonden vier door hem, Ronaldo, gemaakte poppen die via ingebouwde camara's het leven van de schilder met kleine foto's weergaven.

mode (2)

mode (3)

De werktuigen die door Portinari werden gebruikt lagen in een grote kast als dode relieken van zijn levenskunst. Rosana was bezig om via handbewegingen tekeningen van Portinari te laten verschijnen op een lichtende plaat, technieken die Portinari in zijn tijd niet eens kende.
Het schitterende kleurenspel van Ronaldo Fraga met de kleuren van Portinari valt op.

mode (4)

mode (5)

mode (6)

mode (7)

mode (8)

mode (9)

Volgende week gaan wij even door de twee openingen achterin, in het midden, om de modewereld van Ronaldo Fraga binnen te stappen.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.