Bij ons in Brazilië. 143: Shoppings en winkeltjes

shoppings (1) (Custom)Of je nu in een shopping in Belo Horizonte loopt of in Rotterdam of in een van die honderden winkelcentra verspreid over Nederland en Brazilië, zij zijn praktisch allemaal gelijk in vorm en uiterlijk, sfeer en reuk. Zij zijn voortgekomen uit die oermenselijke drang naar consumptie, vooral van de hebberds en plezier- en modejagers.

Moderne architectenbureau's zullen wel psychologen in dienst hebben om de juiste snaar van de verkoopmaschine zo te spannen, dat de omzet verveelvoudigd wordt. Shoppings zijn ook de uitgaanscentra van de moderne stadsmaatschappij. Zij overwinnen vaak het groen van de natuur. Vele mensen laten de natuur links liggen.

Ik zie daar momenteel een verschuiving plaatsvinden.

In Belo Horizonte en andere grote steden in Brazilië zijn het nu de outlets die de mode uitmaken. Beroemde merken worden nu tegen een 'spotprijsje' aan het grote publiek aangeboden in speciale, eenvoudig gehouden gebouwen wat bouwstijl betreft. En zo is er weer een andere verkoopader geopend in deze snelle en constant veranderende tijd.

Toen Rosana en ik onlangs de bus terug naar Belo Horizonte pakten, zag ik door de ramen kleine winkeltjes langs de weg opduiken. Van een buurdorp tot aan Belo is het één huizenzee met volgebouwde districten, inclusief natuurlijk langs de wat bredere straten de vele winkeltjes die de mensen ter plaatse ten dienste zijn, vaak wel met wat hogere prijzen. Toen wij daar zo aan voorbij gingen, veilig achter de ramen van de bus in het langzaam voortbewegende verkeer, dacht ik als vergelijkingsmateriaal even aan de ondernemers in Epe. Zelfs een beeld van de Veluwepoort  trok even voorbij. Misschien interessant om tijdens de terugtocht wat fotomateriaal te verzamelen om even aan de Epenaren te laten zien, zonder er veel commentaar aan te wijden.

Vandaag laat ik een tiental foto's van die winkeltjes zien. Alle foto's vanuit de bus met mijn kleine camera genomen. Kijk vooral naar de details. Een heel andere wereld vertoont zich daar met andere mensen met vooral andere gedragsnormen, maar toch ook samen of individueel op de weg naar geluk. Eventuele prijzen door drie delen. Dit om de eurowaarde te bepalen.

shoppings (1)

shoppings (2)

shoppings (3)

shoppings (4)

shoppings (5)

shoppings (6)

shoppings (7)

Vrolijke jonge, waarschijnlijk werkoze straatverkopers met hun onnozele waren op kartonnen dozen en een populaire shoppingruimte met een inham van verschillende kleine winkelruimtes, met tussen de twee kanten een parkeerruimte.

shoppings (8)


shoppings (9)

Een reuzewinkel die oppermachtig wil zijn in prijzenaanbod en in grote letters en ondertekend door de eigenaar 'schreeuwt': wij gaan onder alle geregistreerde prijzen van andere zaken.

shoppings (10)

Het is maar een greep. Wij, mensen, zijn eigenlijk toch niet zo verschillend.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.