Bij ons in Brazilië. 140. De tijd van de blauwe irissen

Irissen (9) (Custom)Op het eind van oktober, begin november is het de tijd van de irissen. Over deze bloemen heb ik al eens een column gewijd. Bij ons laatste bezoek aan ons Hemeltje zag ik ze weer in overvloed. Waar ik even de aandacht voor wil vragen, is het snelle heengaan van het leven. Toen ik bij het inrijden in ons condominium opeens de rijen irissen zag, kwam als vanzelf de vraag in mij op: is het al weer zover? Alwéér een jaar voorbij. De tijd gaat voorbij zonder dat je het merkt.

Ik vroeg Rosana of zij dat ook zo voelde. ,,Niet in jouw mate”, antwoordde zij, ,,maar ik ben ook veel jonger.”

Als je tegen de 80 loopt, dan wordt er automatisch  nog een tweede vraag aan toegevoegd: hoeveel keren mag ik dit schone fenomeen nog zien? Vijf keer, tien keer, of wie weet, vijftien keer.

Op mijn leeftijd wil je ook dat de tijd minder snel gaat. Je wilt nog zoveel zien en meemaken. De jaargetijden en hun mysterieuze impact op het menselijk gedrag, de familiefeesten en andere memorabele data.

Het antwoord is zoals je overal kunt lezen of horen: leef bewust het moment van nu en vandaag en pieker niet over wat morgen komt. Houd je op de hoogte van wat er gebeurt rondom jou. ‘Carpe Diem’, zeggen ze deftig in het Latijns. Heb bijna dagelijks (skype)contact met je kinderen en kleinkinderen, als zij ver weg wonen. Bezoek of ontvang vrienden en kennissen. Ga gezellig samen met je vrouw boodschappen doen in alle rust. En vooral: beweeg.

De irissen, de meiregens, de natuur, het schone en lieflijke komt dan automatisch op je af als deel van het decor van jouw leven.

Nu dan, als godsgeschenk, een foto-impressie over de irissen, in rijen langs de weggetjes of alleen in het bos, langs onze zijmuur of als afrastering langs ons pad, in een boeket bij de buren of na een regenbui.

Irissen (1)

Irissen (2)

Irissen (3)

Irissen (4)

Irissen (5)

Irissen (6)

Irissen (7)

Irissen (8)

Irissen (9)

Irissen (10)

Deze bloemen openen hun knoppen ‘s morgens en in de middag slaan zij hun zijblaadjes weer toe.

Dankbaar voor de mooie momenten van het fotograferen, maar in de stille hoop dat ik dat nog jaren zo mag zien. Het zijn schitterende bloemen waar ik nu en nog vele jaren van wil en mogelijk mag genieten.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.