Bij ons in Brazilië. 139: Kinderdag

Kinderdag (6) (Custom)Mijn geliefde zus Nel schreef in een dank e-mail na het toezenden van een serie foto's over hoe wij Kinderdag in Belo hebben gevierd: 'Hier is het iedere dag kinderdag'. In Nederland bestaat daar dus geen aparte datum voor. Brazilië is een echt kindvriendelijk land, waar het kleine grut door de volwassenen wordt aanbeden.

Er bestaat dus een speciale dag aan hen toegewijd, zoals zo veel speciale data, die waarschijnlijk zijn ingesteld door een stel ondernemers die daar een slaatje uit willen slaan in de algemene drang naar handel en geld.

In cadeauwinkels hangt op een opvallende plek een lijst van alle speciale data van de maand. Om er een paar van oktober te noemen: 12 oktober voor de kinderen, de 15de voor de onderwijzers, de 18de voor de artsen, enz, enz. De omzet aan cadeaus stijgt rond die data, zoals in Nederland rond Sinterklaas en andere speciale dagen gewijd aan speciale mensen. De middenstand en de economie leven van de uitwisseling van cadeautjes. Je ontkomt er niet aan. Deze koopgemeenschap heerst ook hier en je wordt er al weken van te voren aan herinnerd.

Zo hebben wij kinderdag gevierd zoals dat ook gedaan wordt bij moeder- of vaderdag of op andere feestdagen met een uitwisseling van kleine geschenkjes en veel liefde. De kleinkinderen komen even over en vullen het huis met hun geschetter en gelach in de hoopvolle verwachting van hun cadeautjes en lekkernijen.

Ik moet even denken aan het ontroerend mooie gedicht 'de Blauwe Verte', met bijhorende foto's, van onze dichter Henk Posthouwer. De daarin beschreven sfeer hebben wij deze dag ook gevoeld. Rosana’s dochter met man en hun twee dochtertjes waren uit het binnenland overgekomen en met hen was er al behoorlijk vroeg, vóór het ontbijt, een klein onderonsje met de uitreiking van enkele eenvoudige cadeautjes. Ook mijn kleinzoon Ian was met zijn moeder Joanna Angélica aanwezig.

Rosana en ik hebben in Manfred, onze aangenomen kat, ook een ‘klein kind’ in huis en vanaf het prilste begin moest hij er ook bij zijn. Hij rook aan alles, spreidde zich uit op het losgescheurde inpakpapier en probeerde zich te verstoppen in lege verpakkingen. Het was of ook hij zich echt in de familiekring thuis voelde en kinderdag bewust wilde meemaken. Ook de kinderen lieten hem met veel liefde deelnemen aan hun spelletjes.
Hier volgt een korte fotoreportage over enkele van die reusachtige momenten. Mijn kleinzoon, die geïntegreerd samen speelt met de meer vrouwelijke cadeautjes van de meisjes of mannelijk de eerste oefeningen doet op zijn pas gekregen eerste skateboard, terwijl de meisjes en moeder trots toekijken naar zijn nog onbehendige en onbeholpen bewegingen.

Kinderdag (1)

Kinderdag (2)

Kinderdag (3)

Kinderdag (4)

Kinderdag (5)

Kinderdag (6)

Kinderdag (8)

En na het feestelijk onderonsje speelt onze kleine Manfred weer alleen verder in het groen van ons tuintje langs het binnenhof.

Kinderdag (9)

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.